Intervju
130

Džebrail Bajramović, kandidat BH demokrata za gradonačelnika Goražda: Demografska obnova mora biti prioritet

E. A.
Džebrail Bajramović, kandidat BH demokrata za gradonačelnika Goražda u intervjuu za Klix.ba ističe da Goražde pod hitno mora naći način da zaustavi odlazak mladih, te da postoje i drugi problemi i izazovi sa kojima se suočava ova sredina.

"Demografska obnova Goražda mora biti prioritet svakog odgovornog lidera. Mladi odlaze jer ne vide priliku za stabilnu budućnost. Ako dobijem povjerenje građana opravdat ću ga, transparentno i efikasno, kao niko do sada", rekao je.

Kako ćete zadržati mlade ljude na ovom području?

Naš plan uključuje konkretne mjere podrške za mlade porodice, subvencije za stanovanje, stipendije za deficitarna zanimanja u školama i olakšice za pokretanje vlastitog biznisa. Istovremeno, kroz rješavanje problema deponije i poboljšanje infrastrukture želimo stvoriti ugodnu i sigurnu sredinu za život. Rješenje demografskih problema leži u kombinaciji ekonomskog osnaživanja, boljeg upravljanja resursima i ulaganja u mlade. Također, naš cilj je osigurati povratak onih koji su otišli, kroz programe obuke i prekvalifikacije, kako bi im omogućili da pronađu svoje mjesto u obnovljenom Goraždu. Radit ćemo na poboljšanju uslova u obrazovnim institucijama, otvaranju novih vrtića i obnavljanju postojećih. Poseban akcent bit će saradnja sa poslovnim firmama u našem gradu i planiranje zapošljavanja kroz praktični rad. Kreiranjem pozitivnog poslovnog okruženja i poticaja, želimo pokazati da je Goražde mjesto gdje se može graditi sigurna budućnost. Važno je da naši građani osjećaju sigurnost i prosperitet.

Ako dobijete priliku kako planirate privući investitore? Koje projekte smatrate ključnim za ekonomski razvoj lokalne zajednice?

Da bi privukli investitore, prvo moramo stvoriti stabilnu i sigurnu poslovnu klimu, ali i rješavati osnovne komunalne probleme poput deponije i vodosnabdijevanja. Bez toga, Goražde neće biti atraktivno za ozbiljna ulaganja. Kroz naš plan za razvoj poslovne infrastrukture, želimo organizovati ekonomske forume koji će domaćim i stranim investitorima ponuditi jasne mogućnosti ulaganja. Ključni projekti uključuju podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i promociju naših prirodnih i turističkih potencijala. Problem nedostatka radne snage rješavat ćemo kroz saradnju s obrazovnim institucijama i prilagođavanje kurikuluma potrebama tržišta rada. Također, posebnu pažnju posvetit ćemo obuci i prekvalifikaciji, čime ćemo omogućiti ljudima da nađu posao u sektoru koji odgovara njihovim vještinama. Sve ove mjere, uvezane zajedno, imaju zajednički cilj stvoriti Goražde koje je ne samo ekonomski snažno, već i socijalno stabilno i ekološki odgovorno, kako bismo osigurali kvalitetan život za sve naše sugrađane.

Šta je vaše rješenje problema deponovanja otpada i vodosnabdijevanja?

Deponija u Šišetima predstavlja ekološki problem koji ugrožava zdravlje naših građana i narušava ugled Goražda. Rješenje koje predlažemo uključuje uspostavljanje nove deponije sa centrom za reciklažu i pravilno saniranje postojeće deponije, uz strogu kontrolu odlaganja otpada. Također, planiramo pokrenuti izgradnju regionalne sanitarne deponije, koja bi bila u skladu s europskim ekološkim standardima, a za koju postoji već određen prostor i projektna dokumentacija u gradskoj upravi. Uz to naš fokus je i na kreiranju stabilne ekonomske politike koja će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. Planiramo uspostavljanje novih industrijskih zona s posebnim olakšicama za investitore, čime ćemo stimulisati razvoj preduzeća koja će zaposliti naše sugrađane. Na ovaj način želimo osigurati ekološki zdravu sredinu, ali i stvoriti ekonomsku stabilnost koja će motivisati naše mlade da ostanu i grade svoju budućnost u Goraždu. Pitanje komunalne politike mora se rješavati u paketu. Modernizacija vodovodne mreže, sanacija cjevovoda i rješavanje problema vodosnabdijevanja su prioriteti u mom planu. Rješenje je u saradnji s višim nivoima vlasti i korištenju sredstava iz međunarodnih fondova za obnovu infrastrukture. Također, otpadne vode se moraju pravilno tretirati, što znači da će biti omogućeno prečišćavanje otpadnih voda. Naša vizija je da Goražde postane ekološki čist, održiv i za turiste privlačan grad, spreman za buduće generacije. Povezivanje komunalne politike s ekonomskim razvojem znači stvaranje novih prilika kroz zelenu industriju, proizvodnju kompostnih materijala i preradu otpada. Na ovaj način, rješavanje problema odlaganja otpada i vodosnabdijevanja nije samo ekološka obaveza, već i prilika za revitalizaciju Javnog komunalnog preduzeća 6. mart.