Dom naroda PSBiH
34

Džemal Smajić: Na osnovu čega Konaković tvrdi da će sporni zakon biti oboren u Predstavničkom domu?

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić (SBiH) komentarisao je "usijanje" zbog nedolaska Kluba Bošnjaka na sjednice čime je onemogućen kvorum.

Zbog odbijanja Kluba Bošnjaka da dođu na spomenutu sjednicu zbog predloženog zakona o Ustavnom sudu BiH reagovala je i Ambasada SAD-a, koja je to nazvala blokadom i velikim rizikom za funkcionisanje Doma naroda. Iskazali su da predloženi zakon o Ustavnom sudu neće proći u Predstavničkom domu te da bi Bošnjaci trebali pustiti raspravi o tom zakonu na Domu naroda.

Džemala Smajića pitali smo da li je znak sloge ujedinjena pozicija i opozicija u Domu naroda PSBiH.

"Za moje kolege i mene ovo nije ništa novo jer traje već osam mjeseci. Dobro je da je izašlo na vidjelo i da se uključi cjelokupna javnost kako bi se otkočilo funkcionisanje zakonodavne vlasti. Nisu ujedinjeni pozicija i opozicija, nego jedan čovjek iz pozicije gospodin Kemal Ademović ima svijest koliko je ovo važno pitanje i stali smo svi na branik odbrane Bosne i Hercegovine u Domu naroda. Kao što ste vidjeli s njim se ne slaže predsjednik NiP-a Elmedin Konaković."

Na pitanje zašto je to izašlo baš sada na vidjelo, Smajić kaže da je razlog u činjenici da je reagovala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država kojoj je on zahvalan za ovakav potez.

"Da nisu oni reagovali, uspavana Trojka se ne bi ni uključila da ovo pitanje riješimo. Mi smo i prije osam mjeseci tražili garancije da će ovaj neustavni zakon biti oboren, međutim lideri Trojke su se bavili drugim stvarima. Oni neprestano optužuju opoziciju za nerad institucija, a valjda pozicija vodi državu a ne opozicija. To je politika neupućenosti, neistine i površnog shvatanja vrlo kompleksnih procesa. Zbog toga je važno da se ovo konačno stavilo u žižu javnosti."

Na pitanje da li će lideri Trojke, ali i opozicije, pristati da obore sporni zakon u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ako ga ne obori Dom naroda, Smajić kaže da očekuje da se izjasne javno da hoće.

"I ja sam 'za' da ide u dalju proceduru. Međutim ne vidim da su se do sada izjasnili. Razgovarao sam i sa gospodinom Čovićem, a razgovarale su i neke moje kolege iz Kluba Bošnjaka, i imamo uvjeravanja da će on to oboriti na Domu naroda. Bilo bi dobro, ali glavna garancija mora doći iz Predstavničkog doma od probosanskih partija i onda možemo biti sigurni da nastavimo dalje."

Istovremeno, Elmedin Konaković tvrdi da će biti oboren.

"Protupitanje je na osnovu čega tvrdi? On se izjasnio u ime NiP-a, a šta je sa ostalima? Da budem vrlo direktan, ako smo ozbiljni onda u politici moraju postojati određene garancije. Priče rekla-kazala, bit će-neće biti, su nezrela politika. Ovdje je stvar vrlo jednostavna, kao kad formirate vladu i mandatar dođe sa potpisima da ima većinu kako bi dobio mandat. U ovom slučaju ne vidim ni medijska oglašavanja kako bi se obavezali pred javnošću. Zašto?", zaključio je Smajić.