Skrivanje pravilnika
406

Dženan Tikveša iz Naše stranke tužio načelnika Novog Sarajeva Nedžada Koldžu

N. V.
Dženan Tikveša
Dženan Tikveša
Član Općinskog odbora Naše stranke Novo Sarajevo Dženan Tikveša je načelnika ove općine Nedžada Koldžu tužio zbog toga što nije htio javnosti dati na uvid Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji općine.

U 2019. godini je na bruto plaće i naknade uposlenika općinske administracije utrošeno 5.867.002 KM. S doprinosima to iznosi 6.404.953 KM, što čini 34 posto budžeta Općine Novo Sarajevo za 2019. godinu, navodi se u saopćenju ove stranke.

"S obzirom na to da je sistematizacija radnih mjesta u uzročno-posljedičnoj vezi s utrošenim javnim sredstvima građana, smatramo da nema osnova uskraćivati informacije o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koje su za javnost relevantne, jer to bi bilo suprotno obavezi i funkciji Općine kao javnog organa koji se finansira javnim novcem građana", poručio je Tikveša.

On navodi da je načelnik Koldžo u više navrata odbio vijećnicima dostaviti Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji. Pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama Tikveša je tražio da vidi Pravilnik međutim do toga nije došlo.

"Cijenimo da neadekvatna unutrašnja organizacija može imati nagativan uticaj na potrošnju sredstava iz budžeta u slučaju da općina ima višak zaposlenih, a popunjena radna mjesta nisu u skladu sa potrebnom strukturom uposlenih", riječi su Dženana Tikveša.

On je dodao da je odlučio ustati sa tužbom jer "načelnik ne želi da omogući građanima da ocjene kvalitet Pravilnika".