Rak-rana društva
1.4k

Edin Forto: Građanima se gadi politika u Bosni i Hercegovini

S. Š. U.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Premijer Edin Forto obratio se danas na konferenciji za medije Vlade Kantona Sarajevo i Ureda za borbu protiv korupcije.

Nakon jučerašnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su usvojene izmjene zakona koje je inicirao Ured za borbu protiv korupcije a kao dio seta zakona koji predstavljaju antikoruptivnie mjere za koje se zalaže Vlada Kantona Sarajevo, na današnjoj konferenciji Vlade KS obratio se i premijer Edin Forto.

"Ovo je nastavak procesa koji je započet 2015. godine kada je tadašnji premijer Elmedin Konaković donio prvi plan antikorupcije. Šta se zapravo desilo. Od prvog trenutka u saradnji sa premijerom koji je dolazio iz SDA počeli su da se pišu zakoni, počela je saradnja u borbi protiv korupcije na neobičan način da opozicja i pozicija rade zajedno na tome. Korupcija izjeda bh. društvo. Građanima se u politika u BiH gadi, znamo sve, znamo da se konkursi namještaju", izjavio je premijer Forto.

Kazao je kako je korupcija do te mjere utjecala na naše društvo da mi trenutno imamo zvaničnike iz Brisela i Washingtona koji tvrde da je sadašnja politička situacija izazvana kako bi se prikrili kriminal i korupcija političara.

"Ova Vlada KS je napravila takav iskorak da nismo više primjer samo u BiH nego i u regiji, uvođenjem novih registara i procedura koji nama otežavaju rad ali trebaju vratiti vjeru građana u sistem u KS aIi i nadam se u cijeloj BiH. Sada drugi kantoni doslovno prepisuju", dodao je Forto.

Posebno se zahvalio nizu osoba koje se već godinama bore za ovo te rekao kako Vlada KS čvrsto stoji iza toga da vrati povjerenje građana.

"Oni koji dođu poslije nas morat će jednako postupati. Korupcija je državno pitanje, a ne samo pitanje Kantona Sarajevo", jasan je Forto.

Navodi kako Vlada KS stoji na raspolaganju za kapacitiranje Ureda za borbu protiv korupcije na svaki način koji mu je potreban te kako je javnost pritiskala Vladu KS da se istraži ko je kriv za stanje u javnom preduzeću GRAS nakon čega je ministar saobraćaja Adnan Šteta došao na sjednicu Vlade i predložio da to uradi Ured za borbu protiv korupcije kao i da su nakon rada ovog Ureda na tom predmetu dostavljene krivične prijave Tužilaštvu KS.

"Toliko nas je pritiskala javnost po pitanju kako se ne zna ko je odgovoran za propast preduzeća GRAS. Krivične prijave su isporučene Tužilaštvu KS i danas ćemo na Vladi imati informaciju o stanju predmeta", izjavio je Forto.

MIšljenja je da je to ono što Vlada može uraditi te da sada puštaju druge instituicije da rade svoj posao.

"Ko će ici u zatvor? To je pitanje za sudsku vlast. Ona mora potegnuti ono što smo mi primjerom pokazali. Moraju isporučiti pravdu građanima KS", kazao je na kraju obraćanja Edin Forto.