Suđenje zbog respiratora
70

Edita Kalajdžić tvrdi da je ove sedmice primila prijetnje: "Nastupit će problemi za tebe"

B. T.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Edita Kalajdžić, generalna sekretarka Vlade, okončala je danas u Sudu Bosne i Hercegovine svjedočenje u predmetu koji se vodi protiv federalnog premijera Fadila Novalića i ostalih optuženih za uvoz spornih respiratora iz Kine.

Ona je danas rekla da o nabavci respiratora nije znala ništa, a da je u Viber grupi Gensek, s premijerom Novalićem i njegovim šefom kabineta Hasanom Ganibegovićem iznosila mišljenja na osnovu medijskih navoda. Kako je rekla, mislila je da je istina sve što se piše, ali je kasnije uvidjela da se radi o "spinu i pritisku".

"To je bila grupa privatno-službene prirode", kazala je, uz konstataciju da su se u njoj nalazile "privatne stvari, izleti, kuhanje, palačinci, kiflice..."

Svjedokinja je potvrdila da je na jednoj sjednici Vlade FBIH, krajem aprila ili početkom maja 2020., nakon što je afera s respiratorima dospjela u javnost, donijela zaključak da se od Pravobranilaštva FBIH traži mišljenje o raskidu ugovora sa dobavljačem respiratora, Fikretom Hodžićem "Srebrena malina".

Tokom unakrsnog ispitivanja, premijer Novalić je prvi put od početka suđenja iskoristio mogućnost i postavio pitanje svjedoku. Editu Kalajdžić pitao je za odgovor Pravobranilaštva. Prema njenom odgovoru, Pravobranilaštvo je odgovorilo da ugovor može raskinuti samo organ koji ga je potpisao, a da to nije Vlada FBiH.

Na pitanje Novalićeve advokatice Vasvije Vidović, Kalajdžić je i danas ponovila da je telefon koji joj je oduzet u istrazi korišten tokom istrage i nakon početka suđenja. Kako tvrdi, njeni kontakti pozivani su i u 3, 4... sata noću.

"Jednom je moja sekretarica u kancelariju unijela telefon koji je zvonio, a bio je moj broj", kazala je.

Ona se požalila i na tretman tokom istrage, uz tvrdnju da su tužioci imali povišene tonove, da su lupali rukama i vratima, da je jedan od njih bacio svoj telefon... Ona je danas u sudnici kazala i da je od nje traženo da potvrdi ono što je pričao Ganibegović.

Prema njenim riječima, ove sedmice na telefon koji koristi trenutno dobila je uznemirujuću poruku "da će za nju nastupiti ogromni problemi". To je prijavila FUP-u.

Tužilac Mirza Hukeljić kazao je da je telefon koji je svjedokinji oduzet pohranjen u sefu, a da se istražuju navodi o njegovom naknadnom korištenju, zbog sumnje na djelo "pomoć počiniocu nakon krivičnog djela". Ta kvalifikacija ostala je nepoznanica i nije je dalje obrazlagao.

Kako je rekla poslije ročišta advokatica Vidović, ni njoj nije poznato o čemu se konkretno radi.

Suđenje se nastavlja 3.novembra.