Muftija sarajevski
129

Ef. Grabus: Pozivam sve vjerske lidere da se suprotstave lažnim narativima o nemogućnosti suživota

A. Ku.
Screenshot: UN TV
Screenshot: UN TV
Muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus prisustvovao je danas prvoj zvaničnoj komemoraciji u Ujedinjenim nacijama u New Yorku na visokom nivou koja je bila posvećena obilježavanju 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

On se na početku zahvalio svima na učešću i čuvanju sjećanja na preživjele, posebne izraze zahvalnosti je uputio ambasadoru BiH pri UN-u Zlatku Lagumdžiji i njegovom timu koji su radili na pripremi i procesu usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenci.

"U BiH su se tokom stoljeća, simbolički kazano, dodirivali munare džamija, tornjevi katoličkih i pravoslavnih crkava te sefardske i aškenaske jevrejske sinagoge. Cijela je BiH kao išarani ćilim sa svojom muslimanskom, katoličkom, pravoslavnom, protestantskom i jevrejskom komponentom. Bosanski duh je kosmopolitski, u BiH nikome nije tijesno i ima mjesta za sve njene građane", rekao je ef. Grabus.

Rekao je da je kraj devedesetih godina bio težak za preživjele Srebreničane.

"Među prvim povratnicima u Srebrenicu bili su imami, duhovni lideri, mladići tek izašli iz fakultetskih učionica. Imami Damir Peštalić u Srebrenici, Elvir Hodžić u Bratuncu i mnogi drugi postali su simbol nade, snage i utjehe majkama i očevima čiji su sinovi brutalno ubijeni", istakao je.

Naglasio je da nas Srebrenica upozorava i podsjeća kako nasilje uništava moralne temelje koji čuvaju ljudsko dostojanstvo.

"U Srebrenici je prekršena zapovijest protiv nepravednih ubistava. Jedan čovjek je jedan svijet. U etičkom monoteizmu u Starom i Novom zavjetu, te u Kur'anu, svaka osoba je svijet za sebe", poručio je ef. Grabus.

Kazao je da su mjere međunarodne zajednice i lokalnih vlasti važne zbog negiranja genocida.

Podsjetio je da majke srebrenice uvijek pozivaju na mir i nazvao ih moralnim stubom društva.

"Od majki Srebrenice uvijek se može čuti poziv na mir, uvažavanje različitosti, ali i stalno upozoravanje da zlo ne smije prevladati. Pozivam sve vjerske lidere da se suprotstave zlu i djeluju na uspostavljanju bratskih odnosa među ljudima, posebno da se suprotstave lažnim narativima i širenju neistine o nemogućnosti suživota u miru s ljudima različitih etničkih i vjerskih identiteta", zaključio je ef. Grabus.