Nedovoljan broj ljekara
245

Efendić uputio apel ministru Vraniću: Stanje u novogradskim ambulantama je neizdrživo

N. O.
Semir Efendić (Foto: D. S./Klix.ba)
Semir Efendić (Foto: D. S./Klix.ba)
Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad, oglasio se povodom teksta objavljenog na portalu Klix.ba koji tematizira probleme u Domu Zdravlja Novi Grad, tj. ogromne gužve zbog nedovoljnog broja ljekara, te uputio apel ministru zdravstva KS Harisu Vraniću kazavši da je "stanje neizdrživo".
Na svom Facebook profilu načelnik Novog Grada kazao je kako je u toku dana dobio nekoliko "očajničkih poziva i apela osoblja iz novogradskih ambulanti da im se pomogne i traži od njihovih nadređenih da im pomognu i osiguraju dovoljan broj ljekara".

Kako je napisao u nekim ambulantama pacijenti su na otvorenom i prohladnom vremenu danas čekali i više od tri sata kako bi došli do ljekara.

Ukazao je na to da problem leži u smanjenom broju ljekarskog kadra te izmjenama koje su napravljene s početka pandemije, a koje su uzrokovale da neke ambulante rade samo pojedinim danima u sedmici.

Iako su iz JU Domova zdravlja Kantona Sarajevo najavili poboljšanje situacije odnosno da će od naredne sedmice na dječijem odjelu, gdje su zabilježene i najveće gužve, početi raditi tri nova doktora, Efendić je od ministra zdravstva zatražio hitnu reakciju povodom ovog pitanja.

"Pozivam ministra Harisa Vranića da nešto hitno učini! Stanje je neizdrživo!", poručio je.

Problem nedovoljnog broja ljekara u ambulantama uzrokovan je proglašavanjem stanja pandemije zbog čega je iz postojećeg kadra trebalo biti osigurano 480 zaposlenika koji će raditi u Covid ambulantama, punktovima za vakcinaciju i drugim lokacijama i poslovima vezanim za borbu sa koronavirusom.

Sve to je rezultiralo da timovi porodične medicine u sklopu Doma zdravlja KS rade smanjenim kapacitetom te pojedine ambulante ne rade u drugoj smjeni ili radi samo po jedan ljekar zbog čega brojni građani na pružanje ljekarskih usluga moraju čekati u redovima po nekoliko sati.