Anarhija na djelu
17

Ekspert za sigurnost o sukobu navijača u Mostaru i postupcima policije

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nemile scene navijačkih nereda u centru Mostara koje su postale učestala praksa u tom gradu sve češće zauzimaju medijski prostor i otvaraju polemike stručnjaka koji upozoravaju na opasnost dezorganizacije policijskog sistema u HNK koji godinama funkcionira bez komesara policije.
O ovom problemu za Klix.ba govorio je stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević, docent na predmetu kriminalistički intervju i kriminalistička psihologija te profesor na Univerzitetu modernih znanosti, CKM Mostar i Visoke škole UNION u Mostaru.
Sandi Dizdarević (Foto: G. Š./Klix.ba)
Sandi Dizdarević (Foto: G. Š./Klix.ba)

Kada je riječ o sukobu navijača u Mostaru, Dizdarević naglašava kako je neophodno napraviti jasnu distinkciju između navijača i huligana. Također naglašava da je temeljna kvalitativna razlika u ekspresiji odnosno aplikaciji verbalnog i fizičkog nasilja.

"Ovo sto gledamo u Mostaru je huliganstvo, a ne grupa navijača", konstatirao je naš sagovornik na početku razgovora. On ističe da je vrlo bitan element, kriminal osoba koje učestvuju u primjeni nasilja.

"Nažalost, poslije jučerašnjih nemilih scena, a koje su postala učestala praksa, jasan je znak anarhije i potpune dezorganizacije policijskog sistema kao podsistema sigurnosti. Takva anarhija dovela je u pitanje i sigurnost policije na terenu, a to je odgovornost politika i menadžmenta MUP-a i Uprave policije HNK", kazao je Dizdarević za Klix.ba.

Analizirajući jučerašnje nerede nakon što je bio na mjestu događaja i pogledao snimke koje su mu bile dostupne, je obratio posebnu pažnju i na činjenicu da su policajci pucali u zrak iz vatrenog oružja kako bi situaciju stavili pod kontrolu.

"Po onome sto sam vidio na snimcima bojim se da je prerano iznositi sud o legalnosti i legitimnosti upotrebe smrtonosne sile, tako da neću iznositi ocjene u tom pogledu. Mi na jednoj snimci vidimo kako dva policajca pucaju u zrak, dok na drugoj snimci koja je napravljena iz kafića vidimo sukob dvije huliganske skupine, ali i napad na policiju i to oruđem poput palica. Kada usporedimo vrijeme pucnja i događaj s drugog snimka vidimo da je to upravo u vrijeme kada dolazi do ugrožavanja života i jednog od učesnika, ali i samih policajaca", objašnjava nam Dizdarević detaljizirajući nemile scene s mostarskih ulica.

Ističe da ovaj događaj kao i svi raniji pokazuju jednu vrstu anarhičnog stanja pripadnika takvih grupacija dok s druge strane pokazuju potpunu devastaciju, dezorganizaciju i anomiju unutar MUP-a u Upravi policije.

"Žalosno je da kriminalističko obavještajni odsjek u policiji nije raspolagao s informacijama o grafitu, da nemaju mapu grafita u gradu i da se ovakvi događaji ne preveniraju, kako ne bi došlo do nemilih scena i posljedica. Žalosno je, a bit ću direktan da će tužiteljstvo imati problem u procesnom smislu jer se lice mjesta osiguralo tek nakon dva sata čime su tragovi kontaminirani. Takva propuštanja su postali praksa u ovoj ali i u drugim policijskim djelovanjima", zaključio je ekspert za sigurnost u razgovoru za Klix.ba.

Podsjetimo, jučer u 14:20 sati na raskrsnici ulica kardinala Stepinca i Mile Budaka u blizini bivšeg hotela "ERO", došlo je do fizičkog sukoba više mlađih nepoznatih pripadnika navijačkih grupa koji su se tukli palicama i kamenjem, a intervencijom pripadnika MUP-a HNK sukob je prekinut i stanje javnog reda i mira stavljeno je pod nadzor.

Sukob navijača Veleža i Zrinjskog navodno se dogodio zbog ispisanih grafita između bivšeg hotela "Ero" i Carinskog mosta , gdje je došlo do nemilih scena u kojima je povrijeđeno više osoba, među kojima su i dva policajca, dok je jedan 19-godišnji mladić životno ugrožen.