Cijena sporna
45

Elek: Energoinvest odbija sastanke već dva mjeseca, neka mu tužilaštvo pusti plin

S. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedjeljko Elek za Klix.ba je govorio o razlozima neslaganja sa Energoinvestom koji su doveli do toga da kompanija iz Istočnog Sarajevo blokira isporuku plina Kantonu Sarajevo.

Početkom 2024. godine je Sarajevo-gas Istočno Sarajevo zatražilo poskupljenje plina, u suprotnom su zaprijetili "zavrtanjem" ovog energenta usred grijne sezone.

Tada je dogovoreno da umjesto dotadašnjih 11,2 KM/1000 Sm3, cijena bude 14,10 KM/1000 Sm3, što je Energoinvest prihvatio, no Regulatorna komisija za energetiku RS-a je naknadno trebala potvrditi opravdanost te cijene.

Navedena Komisija je 27.6.2024. godine donijela Rješenje u kojem se navodi da se u skladu sa zakonima može primjenjivati nova cijena, ali tek za period od 1.1.2025. godine.

Zbog toga su iz Energoinvesta zatražili od Sarajevo-gasa da im vrate razliku za dosadašnje isplaćene fakture po neopravdanoj cijeni te su im vratili nazad posljednju dostavljenu fakturu. Iz tog razloga su iz Sarajevo-gasa najavili blokadu isporuke plina, a što je danas i urađeno.

Elek drugačije tumači problematiku definisanja cijene, pozivajući se na izjavu predsjednika Regulatorne komisije Vladislava Vladičića.

"Vi imate današnju izjavu Vladičića predsjednika Komisije, koji kaže da se odluka vezuje za datum objavljivanja. Ne može se reći da se primjenjuje za pola godine ili slično i da po tom osnovu čak ima i odluka Ustavnog suda", rekao je Elek.

Objasnio je i kako on tumači odluku Regultorne komisije RS-a.

"Oni uzimaju troškove na današnji dan u ovoj godini, to zovu 'baznom godinom', saberu sve troškove i kažu to je cijena po kojoj vi možete naplatiti transport gasa. Po njihovim pravilima ne mogu donijeti odluku za 'baznu godinu' u kojoj smo sada nego za sljedeće dvije godine jer smo mi kao znak dobre volje rekli da tri godine nećemo mijenjati cijenu. Dakle, oni su donijeli odluku za ovu godinu koju zovu 'baznom' i sljedeće dvije. Onda je Energoinvest tumačio da to ne važi za ovu godinu, a Regulator kaže da važi", tvrdi Elek.

Elek tvrdi da je problem u tome što Energoinvest navodno odbija komunikaciju, te da ih je zvao na sastanak, a oni ga otkazali sat vremena ranije.

"U zadnja dva mjeseca oni odbijaju sastanka. Došlo je do zavrtanja zato što oni odbijaju sastanke dva mjeseca", kazao je Elek.

Smatra da se situacija može riješiti samo dogovorom.

"Ovo je jedna nepotrebna situacija. Oni su samo trebali kazati 'Ok, mi imamo svoje tumačenje, vi imate svoje. hajde da sjednemo da razgovaramo. Ako ovo ne ide mi idemo na sud'. Ali sud će trajati dvije godine, kako ćemo funkcionisati tokom te dvije godine", rekao je Elek.

U nastavku je kazao da je došlo do novih imenovanja u kompanijama gasnog sektora nakon promjene vlasti i da je sa svim imenovanim ostvario kontakt osim sa direktorom Energoivesta Mirzom Ustamujićem.

"Imenovan direktor BH Gasa. Prvo što je čovjek uradio, sjeli, popili kafu. Novi direktor Sarajevo gasa ista situacija. Jedino se ovaj čovjek nije nikad javio. Ja njega ne poznajem. Je l' to normalno? Poziva SIPA-u i Tužilaštvo, a neće da sjedne sa mnom. Ne mora, nek' mu onda Tužilaštvo i SIPA pusti gas", rekao je Elek.

S druge strane, iz Energoinvesta navode da posljednji ugovor koji su potpisali sa Sarajevo gasom Istočno Sarajevo propisuje vraćanje cijene na posljednju zakonski regulisanu u iznosu od 7,20 KM/Sm3 u slučaju da Sarajevo gas Istočno Sarajevo ne dostavi odgovarajuće rješenje Regulatorne komisije, a što nisu dostavili. Zbog toga nisu željeli platiti posljednju fakturu.

Oni podsjećaju da postoji još jedna cijena od 11,2 KM/1000 Sm3, prema kojoj je naplaćivano od 2022. godine do 2024. godine, ali da ni nju nije odobrilo nadležno tijelo iz RS-a zbog čega se u ugovoru i napominje vraćanje na cijenu od 7,20 KM/Sm3.

"S obzirom na to da nemamo sagovornika i da se ne poštuju ugovorne obaveze i autoriteti, Energoinvest d.d. Sarajevo će svoja prava morati zaštititi i tražiti pred sudovima", naveli su iz kompanije u dopisu entitetskim vladama i entitetskim resornim ministarstvima.