Sad koriste pravi termin
203

Enciklopedija Britannica promijenila članak o genocidu u Srebrenici nakon pisma Konakovića

M. G.
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je pismo Enciklopediji Britannica reagirajući na članak koji je napisao R. Jeffrey Smit pod nazivom "Srebrenički masakr".

Kako je saopćeno iz press službe Ministarstva vanjskih poslova BiH, Konakoviće je u pismu, među ostalim, naveo da je na Enciklopediji Britannica, čija je glavna misija pružanje globalnih obrazovnih resursa zasnovanih na činjenicama, članak R. Jeffreyja Smita pod naslovom "Srebrenički masakr" s nepravilnim i netačanim terminima koji su u suprotnosti sa brojnim međunarodnopravnim dokumentima.

"Podsjećam da su Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i mnogi nacionalni sudovi utvrdili da je ratni zločin koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine zločin genocida. Ovo ne može biti stvar pristrasnog tumačenja jer je pravna činjenica zasnovana na međunarodnom pravu i nizu presuda međunarodnih sudova. Štaviše, ove godine u maju, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se 11. juli proglašava kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995, jasno priznajući, na najvišem međunarodnom forumu, kao takav genocid u Srebrenici. Shodno tome, upotreba izraza 'masakr' nije u skladu sa sudski potvrđenim i međunarodno prihvaćenim terminom genocid u Srebrenici. Nejasni izrazi kao što su 'masakr' ili 'sukob' i slično, direktno potkopavaju i vrijeđaju žrtve i stoga podržavaju politiku poricanja koja je još uvijek rasprostranjena. Apelujem na Vas, kao na Liderski tim globalno priznate i cijenjene Enciklopedije Britannica, i vaše urednike da prihvate navedene činjenice i da s pravom isprave termin 'masakr' u 'genocid', stoji, između ostalog, u pismu ministra Konakovića.

Na pismo je odgovorio Tracy Grant, glavni urednik Enciklopedije Britannica, koji je naglasio da je u obraćanju Konakovića dat uvjerljiv argument te da veliki dio svijeta ovu neizrecivu tragediju smatra genocidom, kao i kada je riječ o podacima o broju izgubljenih života.

Istaknuo je da je članak o ovoj temi ažuriran na britannica.com te da se može naći na sljedećem linku.