Pohvalili i Eleka
0

Energoinvest o epilogu sastanka u Istočnom Sarajevu: Prekid dotoka gasa se neće ponoviti

N. Ž.
Energoinvest (Foto: E. H./Klix.ba)
Energoinvest (Foto: E. H./Klix.ba)
Firma Energoinvest se oglasila nakon što je jutros u Istočnom Sarajevu održan sastanak o sporu između ove firme i Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo, zbog kojeg je od jučer u 12 sati do jutros u 8 sati građanima Sarajeva obustavljen dotok plina.

"Prije svega zadovoljni smo na značajnoj promjeni retorike i načina komunikacije, odnosno razumjevanjem da princip prijetnje i ultimatuma nije adekvatan i prihvatljiv način za početak razgovora o bilo kojim temama. U tom kontekstu, u jutarnjim satima uspostavljena je normalna isporuka i snadbijevanje prirodnim gasom. Napominjemo da smo, u periodu prekida, imali dovoljne količine koje ni u kom smislu nisu naštetile samom sistemu. A jedan od zaključaka je da se ovo više ne smije i neće ponoviti", navodi se u saopštenju Energoinvesta.

Kažu da je sastanak bio uspješan u kontekstu razumijevanja stajališta Energoinvesta, to jeste da se "upozna detaljno sa našim očekivanjima koji su u potpunosti sa Ugovornim obavezama, ali i propisanom legislativom posebno od strane Regulatorne komisije za energiju i rudarstvo RS."

"Upravo tumačenje Rješenja Regulatorne komisije za energiju i rudarstvo proizvodi najviše problema jer određeni stavovi koji su definisani važećim Pravilnikom u skladu sa kojim je i napravljeno Rješenje mi tumačimo drugačije, odnosno da je stupanje na snagu od 01.01.2025. godine. U međuvremenu se pojavila jedna od Odluka Ustavnog suda za koju vjeruju da je primjenjiva jer je izrečena u slučaju električne energije, i kaže da se Rješenje može primjenjivati i ranije, od 7 mjeseca, ali opet ostane problem prvih 6 mjeseci koje smo plaćali, kao i prethodni period za cjelokupnu 2023. godinu", kažu dalje iz ove kompanije.

Naveli su i razumijevanje Nedeljka Eleka, direktora Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.

"Ohrabruje i činjenica da direktor kompanije Sarajevo-gas Istočno Sarajevo a.d. gospodin Nedeljko Elek razumije argumente Energoinvesta, kao i da povišena cijena transporta jeste na teret kompanije i neće uticati na cijenu prirodnog gasa u Federaciji BiH koja je umanjena. Sav teret nosi Energoinvest d.d. – Sarajevo", kažu u saopštenju.

Energoinvest u objavi kaže da je zahvalna i Vladi FBiH na podršci i pomoći, te posebno istakao ministra Vedrana Lakića.

"Primarni interes kompanije Energoinvest d.d. – Sarajevo jeste da štiti interese građana Federacije, te se u tom kontekstu stvari moraju posmatrati u mnogo širem kontekstu, a to je da se izazovi ne mogu rješavati ucjenama. Ne možemo sebi kao Federacija BiH dozvoliti da smo žrtva monopola i u skladu sa time moramo ubrzati priču južne interkonekcije i moramo više državnički i sa većom odgovornosti se odnositi prema državi", rekao je v.d. direktor Energoinvesta Mirza Ustamujić.