Konferencija u Sarajevu
24

EU izdvaja 20 miliona eura za pomoć BiH nakon poplava: "Nastavljamo predano raditi"

I. Sa.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Evropska unija je ponudila Bosni i Hercegovini direktnu pomoć od 20 miliona eura za pomoć nakon poplava i odrona koje su zahvatile Konjic, Jablanicu, Kreševo, Konjic i Fojnicu, izjavila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Konferencija je održana sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen koja boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji, a jučer je posjetila i Jablanicu.

Krišto se iskreno zahvalila na ovoj pomoći te je poručila je predsjednica EK dokazani i istinski prijatelj naše zemlje.

"Jučer smo obišli općinu Jablanica koja je nastradala u teškim poplavama, a ono što je najbolnije su gubici 27 ljudskih života", napomenula je ona.

Napomenula je kako je aktiviran EU mehanizam civilne zaštite te da su se odmah javile EU zemlje za pomoć nakon poplava. Radi se i na pripremi aplikacije za EU fond solidarnosti čiji rok ističe 26. decembra.

Pored toga, razgovaralo se i o obavezama BiH prema EU putu te teškoćama u smislu funkcionisanja i donošenja odluka, navela je Krišto.

"Želim vjerovati da je to iza nas i da nastavljamo u vremenu ispred raditi predano i odgovorno uz dijalog, poštovanje", dodala je ona.

Krišto je istaknula da, kada je u pitanju Plan rasta, ostale su još dvije mjere koje nisu usaglašene te da našu i druge zemlje očekuju još tri dodatne mjere, tačnije vizni režim, borba protiv korupcije i proračunski monitoring.

Radi se i na imenovanju pregovarača i dva zamjenika prema EU putu.