Dok požari bjesne
743

EUFOR odgovorio na Komšićev zahtjev: Ne posjedujemo opremu za gašenje požara iz zraka

B. R.
EUFOR ne posjeduje opremu za gašenje požara iz zraka (Foto: N. G./Klix.ba)
EUFOR ne posjeduje opremu za gašenje požara iz zraka (Foto: N. G./Klix.ba)
Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) zatražio od EUFOR-a da pomogne u gašenju šumskih požara iz zraka, iz EUFOR-a su odgovorili da ne posjeduju opremu za tu vrstu gašenje požara.
Potvrdili su da su primili pismo kojim je zatražen angažman njihovih zračnih snaga za gašenje požara te su naglasili da nemaju opremu za tu svrhu.

"Uzimajući u obzir mandat prema važećoj Rezoluciji 2549 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), glavni zadatak EUFOR-a je održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. U skladu s tim mandatom, EUFOR ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz zraka", obrazložili su.

Kako su naglasili, spremni su da pruže podršku protivpožarnim službama tako što bi obavili izviđanje terena iz zraka, kako bi se utvrdile lokacije požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno.

Podsjećamo, Komšić je zatražio njihovu reakciju, jer član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) odbija da se na telefonskoj sjednici izjasni o tome da li se može angažovati helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ustrojstvo je takvo da se za običan angažman helikoptera Oružanih snaga mora pitati Predsjedništvo. Zakazuje se uglavnom vanredna telefonska sjednica i čeka se pristanak sva tri člana da bi helikopter poletio u pomoć.