Pilot projekti
11

Evo kako glasati na biralištima u BiH gdje se koristi elektronska oprema

N. V.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Na ovim lokalnim izborima Centralna izborna komisija provodi pilot projekte, koji se odnose na korištenje elektronske opreme u izbornom procesu, a što bi trebalo dovesti do sigurnijih i transparentnijih izbora.

Autentifikacija birača i transmisija rezultata uz podršku Delegacije EU će biti provedena na 165 biračkih mjesta u 11 općina/gradova, optički skeneri i automatsko prebrojavanje listića uz podršku USAID-a bit će na 145 biračkih mjesta u sedam izbornih jedinica, biometrijska identifikacija birača na svih 138 biračkih mjesta u Brčko distriktu BiH uz podršku Misije OSCE-a u BiH, te uvođenje video nadzora prebrojavanja listića na 10 biračkih mjesta u pet izbornih jedinica.

Prvi pilot projekat se odnosi na elektronsku autentifikaciju birača i transmisiju rezultata. Bit će proveden na 165 biračkih mjesta u 11 općina/gradova: Stari Grad, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Bosanska Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

Na pojedinim biralištima u ovim općinama će nakon izvršene dokumentacije putem ličnog dokumenta birače dočekati i autentifikacija uz pomoć otiska prsta koji se provjeravaju u evidencijama Agencije za identifikacijske dokumente. Drugi dio ovog projekta se tiče transmisije rezultata, koji će odmah nakon brojanja, biti uneseni u aplikaciju koja će automatski slati podatke Centralnoj izbornoj komisiji.

Pilot projekat broj 2 podrazumijeva upotrebu optičkih skenera glasačkih listića i automatsku transmisiju rezultata izbora. Ovaj projekat CIK provodi na 145 biračkih mjesta u Vogošći, Tuzli, Visokom, Stocu, Bosanskom Novom i Prijedoru.

Na ovim biračkim mjestima će glasači uočiti najveće promjene. Naime, dočekat će ih potpuno drugačiji glasački listić, koji na sebi ima QR kod, i drugačija glasačka kutija, koja na sebi ima skener.

Nakon što uzmete glasački listić i glasate na zakonom predviđen način, taj listić trebate staviti u fasciklu kako drugi ne bi vidjeli vaš glas, donijeti ga do glasačke kutije na kojoj se nalazi skener, ubaciti glasački listić kroz uređaj za skeniranje koji će ga dalje "poslati" u kutiju, vratiti fasciklu članu biračkog odbora i završili ste glasanje.

Treći pilot projekat će biti proveden na biračkim mjestima u Brčko distriktu i odnosi se na biometrijsku identifikaciju i autentifikaciju birača, odnosno provjeru otiska prsta u državnoj bazi podataka, u realnom vremenu. To znači da će vam članovi biračkog odbora, nakon autentifikacije uz pomoć važećeg ličnog dokumenta, zatražiti i otisak prsta.

Četvrti projekat se odnosi na videonadzor na biračkim mjestima i ne predstavlja nikakvu promjenu za same birače u smislu glasanja.