Za 15 do 20 minuta duže
30

Evo kako stići od Mostara do Čapljine za vrijeme obustave saobraćaja i gdje se odmoriti

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Danas je treći dan potpune obustave saobraćaja na magistralnoj cesti od Mostara prema Čapljini u intervalima do 09:00 do 12:15 sati i od 13:15 do 15:00 sati, nakon čega se saobraćaj odvija jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semafora.

Kako navode iz JP Autoceste FBiH obustava saobraćaja na dionici 017 Buna – Tasovčići odvija se zbog radova na izgradnji pristupne ceste s M-17 na čvoru Počitelj u okviru izgradnje autoceste na Koridoru 5C na poddionici Počitelj – Zvirovići i planirana je u intervalima svakim danom osim nedjelje i praznika sve do 3. decembra.

Vozači koji svoja putovanja nisu u mogućnosti uskladiti s intervalima kada se saobraćaj odvija na ovoj dionici magistrale, mogu nesmetano do Čapljine stići koristeći nekoliko alternativnih pravaca uz vožnju koja je duža 15 do 20 minuta, zavisno od frekventnosti saobraćaja i ograničenja na cestovnim pravcima.

Vozači koji magistralnom cestom iz Mostara izlaze na južni izlaz imaju mogućnost na mjestu Buna koristi skretanje prema Stocu i nekoliko kilometar prije ulaska u taj grad u raskrsnici kod benzinske pupe Masline skrenuti desno, te preko Aladinića, Bobanovog sela i Domanovića stići do kružnog toka na magistralnoj cesti M-17 prije ulaska u Čapljinu.

Putnici koji nisu limitirani vremenom, vožnju ovim alternativnim pravcem mogu pretvoriti u zanimljivo putovanje, te posjetiti nekropolu stećaka Radimlja, koja je najznačajnija u BiH, a nalazi se tri kilometra zapadno od Stoca i to na putnom pravcu prema Čapljini.

Vozači koji se odluče na Buni nastaviti pravcem magistrale M-17 imaju priliku odmah nakon prelaska mosta u tom mjestu posjetiti Bunske kanale koji su neotkriveni fenomen prirode u našoj zemlji i napraviti neke od najljepših fotografije, a potom u mjestu Žitomislić, prije mjesta obustave radova skrenuti prema Čitluku i Međugorju, te na mjestu Tromeđa odabrati putni pravac za Čapljinu preko Trebižata.

Putnici koji nisu limitirani vremenom na ovom putnom pravcu, pored Bunskih kanala u Mostaru imaju priliku posjetiti i muzej manastira Žitomislić i vidjeti jednu od najvrjednijih manastirskih riznica i neprocjenjivih ikona, te rukopisnih knjiga među kojima je jedna iz 14. vijeka.

Na putnom pravcu od Tromeđe do Čapljine, oni koji imaju vremena da se zaustave u Trebižatu imaju priliku uživati u ljepotama netaknute prirode uz istoimenu rijeku, te posjeti mjesto Matica koje mnogi nazivaju hercegovačkim "Maldivima". Oni koji odluče vožnju ovim alternativnim pravcem iskoristiti da upoznaju ljepote naše zemlje imaju priliku uz malo dodatnog vremena posjetiti i vodopad Kravice koji je najatraktivniji dio na Trebižatu i jedna od najljepših u Evropi . Nalazi se tri kilometra nizvodno od Vitaljine u Studencima blizu Ljubuškog, a stvoren je radom sedronosne rijeke Trebižat i kao prirodan fenomen je pod zaštitom države kao prirodna rijetkost.

Sa zapadnog izlaza iz Mostara vozači do Čapljine mogu stići, skretanjem prije Žovnice za Međugorje, putnim pravcem preko Čula i Čitluka, te na kružnom toku Tromeđa odabrati putni pravac prema Čapljini preko Trebižata.

Vožnja do Čapljine magistralnom cestom M-17 iz centra Mostara traje 35 do 40 minuta, a alternativnim pravcima 15 do 20 minuta duže, zavisno od frekventnosti saobraćaja i ograničenja na cestovnim pravcima. Tako da za vožnju od Mostara do Čapljine koristeći alternativne pravce vozači trebaju računati na vožnju od 55 minuta do sat vremena bez stajanja.

Za lakšu orijentaciju onima koji nisu u prilici koristi navigaciju donosimo kartu navedenih putnih pravaca od Mostara do Čapljine i svim sudionicima saobraćaja želimo sretan put i ugodnu vožnju u nadi da smo pomogli odabrati alternativni pravac za vrijeme obustave saobraćaja na M-17.