Protiv nametanja
263

Evo šta su građani poručili sa današnjih protesta ispred zgrade OHR-a u Sarajevu

F. H.
Više od 7.000 građana okupilo se na protestima kako bi poslali poruku da su protiv izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH koje je pripremio visoki predstavnik Christian Schmidt. Građani su u izjavama za Klix.ba poručili da su takve izmjene neprihvatljive.

Jedan od građana Sarajeva je poručio da će uvijek doći na mirne skupove te da je za početak zadovoljan brojem prisutnih.

"Ja imam veliki razlog, uvijek ću doći na ovakve skupove koji su mirni i nema razloga da ne dođem, čak naprotiv," kazao je ovaj sugrađanin.

Drugi sagovornik je za Klix.ba rekao kako nema kalkulacija i da se pokušava podijeliti Banja Luka Srbima, Mostar, Hrvatima, a Sarajevo za sve. Istakao je da Sarajevo i jeste za sve ali da nije način da glas jednog Hrvata bude kao glas tri Bošnjaka. Poručio je da u slučaju da visoki predstavnik nametne zakon očekuje nemire.

"U priči sa kolegama, komšijama, ovako ako se desi nešto, Boga mi biti će nemira ovdje. Nažalost tako nešto da se uradi, ono što se pokušalo u toku rata i nije završeno sada da se dovrši ovim putem, stvarno ne ide, odazvati ću se i sve moguće što bude potrebno da se radi, radit ću vrlo rado," kazao je ovaj sagovornik.

Jedan od prisutnih je citirao izjavu visokog predstavnika kada je kazao da "stiče dojam da neki žele da se ugrade u ustav kakvi će biti rezulatati izbora".

"Gospodin Schmidt je najavljenim izmjenama uradio upravo ono što je govorio da neki drugi traže", rekao je naš sagovornik.

On je dodao kako je moguće da dođe do takvog zaokreta u politici Schmidta.

"Mi smo spremni na sve, ovo je narod koji je gore stvari preživio, Izborni zakon bi nam prelio (čašu)", dodao je.

Jedan od sudionika protesta je rekao da odluka Schmidta da se ne obrati danas više govori o njemu.

"Došla sam baš srcem, volim svoju državu, volim Bosnu, volim Hercegovinu, volim da mi djeca ostanu ovdje. Stvarno sam došla s emocijom velikom", komentar je jedne sugrađanke.

Učesnica protesta rekla je kako se pridružila narodu za odbranu Bosne i pozvala je visokog predstavnika da postupi po evropskim standardima.

"Visoki predstavnik da postupi po evropskim standardima, a ne po nekim stranačkim" poručila je ova građanka.

Druga sudionica protesta zatražila je od visokog predstavnika da iziđe pred građane i da želi jednu Bosnu i Hercegovinu za sve narode i nacije i da svi mogu živjeti.

"Nećemo treći entitet, nećemo srpsku republiku, hoćemo jednu Bosnu i Hercegovinu, za svu ovu zemlju sve narode i nacije," kazala je ova sudionica protesta.