Potrebna pomoć u sanaciji
13

Evropski parlament danas raspravlja o poplavama u BiH

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropski parlament će danas održati debate u okviru kojih će razgovarati o katastrofalnim poplavama koje su u Bosni i Hercegovini odnijele najmanje 22 života.

Na stranici Evropskog parlamenta se navodi da će poplave biti jedna od tačaka dnevnog reda debate, koja će trajati od 13:00 do 22:00 sata.

Očekuje se da će Europarlamentarci najvjerovatnije govoriti o odgovoru iz EU na zahtjev o međunarodnoj pomoći koji je došao iz naše zemlje. Novoimenovani šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca putem svojih društvenih mreža je rpije nekoliko dana kazao da je Evropska unija spremna pomoći BiH uslijed katastrofalnih poplava koje su pogodile dijelove zemlje.

Podsjetimo, kada je urađena procjena štete koja je nastala zbog ovih poplava, BiH je tražila međunarodnu pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite EU s ciljem sanacije štete. Timovi za potragu i spašavanje iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije već su, u velikom broju, raspoređeni tokom vikenda. Traže nestale osobe i uklanjaju ruševine kako bi pomogli u obnovi vitalne infrastrukture.

Osim toga, EU je mobilizirala i zalihe za hitne slučajeve koje uključuju i osnovne materijale za skloništa iz Albanije, Mađarske, Crne Gore, Rumunije i Turske.

Nažalost, najmanje 22 osobe su stradale u poplavama i odronima zemlje. Najviše su pogođene općine Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic i Fojnica.