Utvrđen nacrt
51

FBiH će dobiti novi zakon o katastru nekretnina: Vlasti objasnile koje promjene će donijeti

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je utvrdila Nacrt zakona o premjeru i katastru nekretnina. U Vladi su objasnili koje promjene će uslijediti ako i entitetski parlament usvoji ovaj zakon.

Napomenuli su da su Nacrt usvojili na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove te da je, nakon što je usvojen na Vladi, upućen u parlamentarnu proceduru. Kao razlog za kreiranje ovog nacrta zakona istakli su potrebu da se područje geodetskih poslova, katastra nekretnina i zemljišnih knjiga uredi na kvalitetan i jedinstven način.

Ukazali su da postoji hitna potreba usvajanja zakona kojim se u zajednički informacioni sistem objedinjuju tehnički podaci o katastarskim česticama i nositeljima prava, preuzimanjem iz zemljišne knjige.

Donošenjem ovog zakona, uz Zakon o stvarnim pravima i Zakon o zemljišnim knjigama, nadležni očekuju stvaranje modernog i kvalitetnog okvira za razvoj zemljišne administracije, koji je usklađen s evropskim standardima.

Predloženim nacrtom zakona se oblast katastarskog premjera i katastra nekretnina usklađuje, kako su istakli, i s novim tehničko-tehnološkim rješenjima (GIS, GPS), a katastar nekretnina se definira kao moderni katastar, što je tendencija katastra širom svijeta.

Naglasili su koja će biti osnovna razlika u odnosu na postojeći katastar.

"Osnovna razlika u odnosu na postojeći sistem katastra u FBiH, koji je katastar poreznog tipa, jeste taj što katastar mijenja svoju osnovnu svrhu, Naime, umjesto porezne svrhe, svrha je osiguranje tačnih i ažurnih granica vlasništva i drugih stvarnih prava, čime se daje dodatni kvalitet sigurnosti vlasništva i drugih stvarnih prava", obrazložili su u Vladi FBiH.

Između ostalog, donošenjem ovog zakona, kako su ukazali:

  • Unaprijedit će se čuvanje i korištenje podataka katastarskog premjera i katastra nekretnina;

  • Unaprijedit će se topografsko-kartografska djelatnost, kao i registar prostornih jedinica i adresni registar;

  • Uspostaviti registar geografskih imena i masovna procjena vrijednosti nekretnina te osigurati učinkovitije planiranje i provedba unapređenja sistema zemljišne administracije (katastar i zemljišna knjiga);

  • Revidirat će se poslovni procesi postupanja u katastru i nastavno u zemljišnim knjigama u svrhu značajnog smanjenja broja procedura i izbjegavanja dvostrukih provedbi, nastalih na temelju važećih propisa u katastarskim i zemljišnoknjižnim postupcima.

Zakonom se privatnom sektoru daje, kako su konstatirali nadležni, više prostora pri izvođenju poslova premjera i katastra nekretnina, što predlagač smatra bitnim s aspekta smanjenja državne uprave, a u konkretnom slučaju i zbog mogućnosti da se državna uprava u ovoj oblasti više posveti svojoj osnovnoj zadaći - održavanje, razvoj i unapređenje sistema premjera i katastra nekretnina.

Donošenje ovog zakona, kako očekuju vlasti FBiH, osigurat će se pravni okvir za rješavanje problema neažurnosti, čime će se povećati pravna sigurnost. Dodatno su objasnili šta bi donio ovaj zakon.

"Donošenjem zakona o premjeru i katastru nekretnina došlo bi i do ubrzanja reforme katastra, a povezano s tim i zemljišnih knjiga sa ciljem usklađivanja stanja nekretnina i vlasništva. Zatim bi se preciziralo izvršavanje poslova katastarskog premjera i katastra nekretnina te postupanja u njegovoj provedbi", naveli su.

Nadalje, kako su saopćili iz Vlade FBiH, stvorili bi se i preduslovi za uspostavu zajedničkog informacionog sistema katastra nekretnina i zemljišne knjige te nastavilo uređivanje geodetsko-katastarskog sistema i izvršavanja poslova u njemu.

U Federalnoj upravi za geodetske poslove, kao predlagaču Nacrta zakona o premjeru i katastru nekretnina, naglasili su da, općenito gledajući, društvo u cjelini ima veliku korist od usaglašenih evidencija nekretnina i prava na nekretnine.