Reakcija na gostovanje
35

FMUP demantuje navode Vukanovića da je Isak 11. jula rekao da je bio "na proslavi"

N. V.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo je na gostovanje zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a Nebojše Vukanovića u Klix Studiju. Oni su demantovali Vukanovićeve navode o tome da je Ramo Isak otišao u Srebrenicu 11. jula i rekao da je bio na proslavi.

"Ramo Isak odlazi u Srebrenicu i kaže 'na proslavi'. Taj čovjek je morao odmah biti smijenjen. Koristi te žrtve po Srebrenici za jeftine političke poene, prikazuje se kao veliki Bošnjak", kazao je Vukanović u našoj emisiji.

"Neistinite su i lažne tvrdnje zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a Nebojše Vukanovića kako je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak objavio kako je 'bio na proslavi' u Srebrenici i to 11. jula kada se obilježava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici", naveli su oni.

Također ističu da je svim medijima u BiH, sa službenog maila Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova proslijeđena informacija o tome da je ministar bio na obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Svim medijima u Bosni i Hercegovini, kojim je 11. jula 2024. godine sa službenog maila Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, dostavljeno saopćenje za javnost dobro je poznato kako je u saopćenju za javnost jasno navedeno da je ministar Isak 'prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici', a ne da je – kako lažno tvrdi zastupnik iz RS-a – bio „na proslavi“.

U prilogu demantija su dostavili saopćenje za javnost Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova od 11. jula 2024. godine, kako navode, "kao dokaz gnusnih i lažnih tvrdnji zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, a koje je, vjerujemo, i dalje dostupno bosanskohercegovačkim medijima u arhivama". U saopćenju naravno nije navedeno da je ministar bio "na proslavi".

Također navode da federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak nikada nije objavio na društvenim mrežama da je 11. jula 2024. godine bio na "proslavi".

"Tako su, s objavljenim lažnim fotografijama, tvrdila i pojedina lica koja se predstavljaju kao 'politički analitičari'. Ministar Isak na društvenoj mreži Facebook objavio je saopćenje za javnost u kojem se jasno navodi da je prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici", navedeno je iz FMUP-a.

Ono što ministar pak jeste uradio, a na šta je između ostalog aludirao Vukanović, jeste objava Instagram Storyja na 11. juli na kojem se čuje himna Isakove stranke. Isak je za Klix.ba ranije kazao da lično to nije objavio i da će provjeriti ko od četiri administratora je napravio takav propust.

Iz FMUP-a su pozvali platforme za provjeru činjenica i tačnosti da utvrde činjenično stanje i na osnovu činjeničnog stanja okarakterišu da li su neistinite tvrdnje zastupnika u NSRS-u i političkih analitičara te ocijeni kao lažne vijesti.

"Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova vjeruje kako je da širenja neistinitih tvrdnji došlo uslijed automatskog pogrešnog prevođenja – na društvenoj mreži Facebook – riječi 'prisustvovao obilježavanju' na engleski jezik s obzirom na to da automatski prevoditelj riječi 'prisustvovao je obilježavanju' prevodi na engleski jezik kao 'attended the celebration' (prisustvuje proslavi). U fotografiji koju su društvenim mrežama Facebook proširili 'politički analitičari' golim okom je vidljiva siva linija koja označava automatski preveden tekst od strane Facebook prevoditelja. Bitno je istaći kako nijedan pojedinac, pa tako ni ministar Isak, nema mogućnost utjecaja na automatski prevoditelj", naveli su iz FMUP-a.

Navode da je to trebalo biti poznato zastupniku u NSRS-a prije nego ih je iskoristio kao istinite.

"Posebno je gnusno što ovakve lažne tvrdnje u javni prostor iznosi Nebojša Vukanović koji je 2022. godine javno poručivao 'da ne priznaje genocid u Srebrenici ni presude Haškog tribunala'", navodi se u demantiju.