Poslali mu autobiografiju
0

Fondacija "Alija Izetbegović" osudila Schmidtovo poređenje njega i Ratka Mladića

N. Ž.
Pismo Fondacije "Alija Izetbegović" upućeno Christianu Schmidtu
Pismo Fondacije "Alija Izetbegović" upućeno Christianu Schmidtu
Fondacija "Alija Izetbegović" je poslala otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu, nakon što je on uporedio prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine s osuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

"Veoma smo razočarani vašom izjavom u kojoj u istu ravan stavljate prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, Aliju Izetbegovića, i presuđenog ratnog zločinca, Ratka Mladića. Ovakva nepromišljena i neinformisana izjava ukazuje da niste stekli dovoljno znanja o narodima i građanima koji žive u Bosni i Hercegovini, niti ste pojmili istinu o događajima koji su se ovdje dešavala", poručeno je Schmidtu iz ove fondacije.

Kažu i da ovakve izjave, kao i drugi postupci visokog predstavnika u BiH dovode do toga da građani naše zemlje "počnu sumnjati u dobre namjere i nepristrasnost" Schmidta.

"Iz vaše izjave može se zaključiti da ne želite da pričamo ni o Aliji Izetbegoviću, ni o Ratku Mladiću (ali istinu!), već da našu djecu podučavamo nekoj prilagođenoj verziji historije, koja relativizira i izjednačava dobro i zlo, istinu i laž, pravdu i nepravdu. Varate se ako mislite da mlade generacije ove zemlje trebaju takvo obrazovanje", poručili su.

Iz Fondacije "Alija Izetbegović" još kažu kako svi u BiH imaju pravo na istinu, te da se Bošnjaci "ne trebaju stidjeti svog vođe koji je ostao čovjek u najtežim trenucima."

"Alija Izetbegović se zalagao za Bosnu i Hercegovinu 'gdje nikome ne treba da bude tijesno i gdje niko neće biti proganjan zbog svoje vjere, nacije ili političkog uvjerenja' i borio se da očuva cjelovitu, demokratsku i multietničku Bosnu i Hercegovinu, iako ga je međunarodna zajednica pritiskala, nudeći podjelu i 'muslimansku' državicu. A nadamo se da barem znate za šta se zalagao i kako je svoje zamisli provodio u djelo zločinac Ratko Mladić", rečeno je iz ove fondacije.

Za kraj su još naveli da su visokom predstavniku u BiH poslali knjigu "Sjećanja", Izetbegovićevu autobiografiju, na engleskom jeziku kako bi Schmidt "ispravio svoju perspektivu i kontekstualizirao svoje znanje."