Sveobuhvatna podrška
4

Fondacija Jericho održala jesenji seminar za stipendiste iz Bosne i Hercegovine

B. R.
Jesenji seminar Fondacije Jericho (Foto: Fondacija Jericho)
Jesenji seminar Fondacije Jericho (Foto: Fondacija Jericho)
Fondacija Jericho je osnovana 2000. sa sjedištem u Kalamazoou, američka savezna država Michigan, kao neprofitna organizacija za prikupljanje sredstava za djevojku iz Bosne i Hercegovine, Melisu, kojoj je trebala pomoć i podrška za fakultetsko obrazovanje.

Fondacija je proširila svoju misiju i viziju i ima za cilj da obezbijedi sredstva za više od 100 studenata, koji su dio holističkog programa stipendiranja. Kako su saopćili, stopa zaposlenosti studenata Fondacije je 98 posto. Svi stipendisti, koji su uspješno završili studije, danas su, kako su naglasili, vođeni misijom da vrate nadu u Bosni i Hercegovini.

Holistička stipendija Fondacije Jericho obuhvata školarinu, životne troškove studenata, knjige, školski pribor, podršku mentalnom zdravlju, terapiju, kao i bilo koje druge potrebe koje bi mogle uzrokovati prepreku u stjecanju diplome.

Osim toga, Jericho organizuje dva seminara, tokom kojih studenti stiču vještine potrebne za liderstvo, proljetni i jesenji seminar. Ove godine tradicionalno je jesenji seminar održan od 18. do 22. septembra u Sarajevu, na kojem su studenti mogli naučiti više o izgradnji mira i jedinstva, emocionalnoj inteligenciji, međugeneracijskoj traumi, ali i upravljanju novcem te mnogim drugim zanimljivim temama.

Tokom seminara su imali priliku da odu u Jajce i posjete različita spomen-obilježja i odaju počast svim žrtvama rata, kao i da uživaju u prekrasnoj prirodi Jajca. Ovaj izlet je organiziran je u saradnji sa Centrom za nenasilnu akciju i Centrom za edukaciju i druženje iz Jajca.

Kako seminari utječu na živote studenata Fondacije Jericho kazali su sami studenti.

"Seminar mi je pomogao da bolje razumijem sebe, ali i ljude oko sebe u svakodnevnim situacijama. Pomoći će mi da bolje razumijem svoje emocije i reakcije. Nadam se da ću napraviti i neke promjene u upravljanju budžetom, kako bih mogao uštedjeti više jer smo dobili neke zaista korisne savjete".

"Lično će mi znanje stečeno tokom seminara pomoći da postanem svjesniji kako moji postupci uzrokuju reakcije i da je u redu osjećati se onako kako se osjećam i da nisam sam. Profesionalno ću biti pažljiviji prema emocijama drugih ljudi oko sebe i bolje ću napraviti plan budžeta za svoje buduće troškove".

"Pomogao mi je da razumijem ljude oko sebe, naučio me da budem obzirniji prema drugima, da prihvatim ljude koji su drugačiji ili koji nisu iz mog svakodnevnog života. Također sam naučio kako da postignem to razumijevanje i kako da priđem ljudima. Mislim da je generalna svrha ovog seminara bila kako naučiti prihvatiti druge, odnosno tema seminara je bila različitost.

Od prve seanse, na kojoj smo naučili da se ne grupišemo samo s onima koji su nam slični, zatim emocionalne inteligencije koja nas je naučila da trebamo proširiti spektar razumijevanja. Osim toga, odlaskom u Jajce smo vidjeli da imamo dva naroda u jednoj sredini, ali su se prihvatili i žive zajedno. Sve je to nekako dovelo do svrhe koja nam govori da smo svi različiti iako mislimo da smo isti, ali moramo prihvatiti jedni druge i graditi zajedno".