Ne protiče sve glatko
202

Formiranje Vlade Kantona Sarajevo uslovljeno ambicijama pojedinaca

B. R.
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: Vlada KS)
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: Vlada KS)
Formiranje Vlade Kantona Sarajevo ne protiče glatko, a najviše zbog ambicije pojedinaca, saznaje Klix.ba. To se prije svega odnosi na ambicije onih koji su trenutno kantonalni ministri.

NiP, SDP, NS, SBiH i Za nove generacije imaju komotnu skupštinsku većinu i odavno su mogli formirati vlast. Međutim, to se nije desilo zbog toga što je formiranje Vlade Kantona Sarajevo uslovljeno dominantno formiranjem Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i u manjoj mjeri formiranjem državne vlasti.

Kako saznajemo, pojedini aktuelni kantonalni ministri namjeravaju biti ministri u Vladi FBiH. Međutim, nisu spremni odstupiti s trenutnih funkcija dok definitivno ne bude odlučeno da budu ministri na višim nivoima vlasti.

Osim toga, nije im prihvatljivo da ostanu kantonalni ministri, pa da eventualno kasnije preuzmu funkcije u entitetskoj i državnoj izvršnoj vlasti. To znači da im nije prihvatljiva rekonstrukcija vlade, jer se prethodno spomenuto može postići samo rekonstrukcijom vlade.

Prema saznanjima Klix.ba, velika poteškoća za NiP, SDP, NS, SBiH i Za nove generacije jesu HDZ-ovi zahtjevi. Jedan od zahtjeva je da zadrži ministarstva u Vladi FBiH u kojima trenutno ima ministre, što se odnosi i na Ministarstvo prometa i komunikacija koje priželjkuju u SDP-u. Nije nemoguće da HDZ prepusti ovo ministarstvo SDP-u, ali izgledno uz maksimalistički uslov.

Poteškoće u uspostavljanju vlasti uzrokovale su trzavice među NiP-om, SDP-om, SBiH-om i Za nove generacije. Pojedini zvaničnici ovih stranaka su nezadovoljni zbog toga, smatrajući da uspostavljanje vlasti ne smije biti uslovljeno ambicijama pojedinaca.

Ono što je olakšavajuće za navedene stranke jeste što nisu vremenski ograničene u formiranju kantonalne vlade. To je omogućeno Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo, što znači da trenutni saziv Vlade Kantona Sarajevo neograničeno može biti u tehničkom mandatu.