Vlada već radi na tome
296

Forto objasnio zbog čega nije usvojen prijedlog SDA: Stimulacija za medicinare je već planirana

N. V.
Screenshot
Screenshot
Stranka demokratske akcije je na današnjoj Skupštini KS predložila stimulaciju od 1.000 KM zdravstvenim radnicima, no to nije usvojeno, a premijer Edin Forto je objasnio da je realizacija te ideje već u toku.

Njihov amandman na usvojene izmjene korona-zakona glasio je "da se osigura jednokratna stimulacija u iznosu od 1.000 KM svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima zaposlenim u zdravstvu, a koji su angažovani na poslovima borbe protiv koronavirusa".

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je odmah objasnio zbog čega za tim nema potrebe.

"Vezano za stimulaciju medicinara, mi ćemo sve radnike u zdravstvenom sistemu koji su se borili protiv koronavirusa, kao vlada obezbijediti. Ovo će se isplatiti kroz finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i zbog toga ne želimo da ovaj amandan ide", rekao je Forto.

No, to zastupnika SDA Harisa Zahiragića nije spriječilo da se, nakon što nije usvojen amandman, požali na društvenim mrežama da nova vlada "samo priča, a ništa ne radi" navodeći kao dokaz neusvojene amandmane.

Na sve je reagovao i Elmedin Konaković koji je za Klix.ba kazao da je u pitanju namjerni spin, a u jedno i sramotan.

"U politici spinovi nisu nenormalna stvar, ali da na ovakav način prepadate radnike u zdravstvu...Ovo što je uradio je neljudsko. Čuo je kad mu je rekao premijer da će sredstva ići iz Zavoda i to su odobrile kolege. U vremenu pandemije je ovakvo dolijevanje ulja na vatru zaista sramotno", rekao je on.

On na kraju ističe da Vlada KS već uveliko sakuplja broj ljudi za koje će trebati da osigura stimulaciju.