Zvanično saopćenje
37

FPN UNSA pružio podršku Nacionalnoj biblioteci BiH: Iako marginalizirana, njena uloga je ogromna

S. Š.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nastavnici, saradnici i uposlenici Fakulteta političkih nauka UNSA pružili su podršku Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovini kojoj, prema svemu sudeći, prijeti gašenje.
Iz FPN-a kažu da, u trenutku kada jednoj od sedam ključnih kulturnih institucija Bosne i Hercegovine prijeti zatvaranje, činjenica da živimo u eri komodifikacije znanja i informacija, ne može opravdati postupke i nesuvisla rješenja koja su ugrozila rad nacionalne biblioteke.

Zbog toga, uvjereni u jednakopravan pristup istraživačkim izvorima i neprikosnovene akademske slobode, Univerzitet u Sarajevu - Fakultet političkih nauka izražava duboku solidarnost i podršku zaposlenicima Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

"Iako često marginalizirana, uloga Nacionalne i univerzitetske biblioteke u prikupljanju, obradi, standardiziranju, organizaciji, čuvanju i diseminaciji kulturne i naučne produkcije Bosne i Hercegovine ostaje neupitna. Zaustavljanje dodjeljivanja međunarodnih standardnih brojeva za monografske i serijske publikacije, otežalo je rad bh. biblioteka članica COBISS sistema i bh. izdavaštvo u cjelini. Neprepoznavanje upravljačkog, stručnog i administrativnog doprinosa te kontinuirano ignorisanje problema održivih resursa, od strane državnog aparata, još jednom dokazuje nemar za historijski, obrazovni i kulturni značaj ove institucije. Njeno kulturološko i istraživačko naslijeđe ne završava na simboličkom nivou", kažu iz FPN-a.

Smatraju da zatvaranje NUB BiH nije samo metaforičko i simboličko.

"Ulaskom u sferu decentralizacije i eru "divljeg izdavaštva", posljedice prestanka njenog rada biće itekako vidljive u bh. naučnoj zajednici nakon 25. augusta 2024. godine, premda toga još uvijek nismo dovoljno svjesni", ističu iz FPN-a te dodaju:

"Pozivamo nadležne institucije da odmah pokrenu procese koji će osigurati dugoročno finansiranje i rješavanje pravnog statusa za nesmetan rad zaposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, te zaustave sistemsko urušavanje državnih institucija", naveli su.

U suprotnom, u zaključku svog saopćenja, pitaju da li će sa ovakvim odnosom opstati institucije od nacionalnog značaja, koje će TEK deklarativno i ceremonijalno jačati kroz demagoške i populističke političke rituale.