Pitanje Ustava BiH
12

Francuska o Schmidtovom odlasku u Strazbur: Taj demarš je inicirao visoki predstavnik i ne proizilazi iz mandata PIC-a

S. H.
Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini François Delmas (Foto: A. K./Klix.ba)
Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini François Delmas (Foto: A. K./Klix.ba)
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratit će se sudu u Strazburu u predmetu "Slaven Kovačević protiv BiH". OHR nikada nije potvrdio da li je Schmidt pozvan ili je sam inicirao odlazak.

S tim u vezi tražili smo komentar od Ambasade Francuske, koja je članica i Upravnog odbora PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira u BiH. Kako Klix.ba saznaje među članicama PIC-a ne postoji konsenzus o ovom Schmidtovom naumu. Visoki predstavnik ima podršku Amerikanaca i Britanaca, no iz Evropske unije ne dolaze identične poruke.

Ambasadu Francuske smo pitali da li su bili upoznati s potezom Schmidta i idejom da se pojavi na sudu u Strazburu i iznese svoj stav o ovoj presudi, uoči odluke Velikog vijeća suda na žalbu BiH koja je prvostepeno izgubila tužbu.

"Radi se o demaršu iniciranom od strane Visokog predstavnika. On ne proizilazi iz mandata PIC-a. Francuska poštuje nezavisnost Evropskog suda za Ljudska prava na kome je da suvereno procijeni sadržaj i domet takvog poteza. Mi ne komentarišemo procedure na Sudu", rečeno nam je iz Ambasade Francuske.

Dakle, obraćanje sudu u Strazburu inicirao je Schmidt, a za to nije tražio, odnosno nije čekao saglasnost PIC-a.

Treba istaći da u kontekstu presude u korist Kovačevića protiv BiH, OHR odnosno visoki predstavnik nije imao nikakav upliv. Dakle, ne radi se o legislativi koju je visoki predstavnik mijenjao niti na bilo koju odluku iz mandata visokog predstavnika. Presuda s eodnosi na Ustav BiH, no Schmidt je našao za shodno da sudu predoči svoje stavove, a koji idu u pravcu d abi potvrda prvostepene presude protiv BiH narušila političke odnose u zemlji.

Podsjetimo, Slaven Kovačević se žalio Evropskom sudu za ljudska prava da mu je kao stanovniku Bosne i Hercegovine koji živi u Sarajevu povrijeđeno aktivno biračko pravo na način da ne može glasati za sve kandidate za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i da ne može nikako glasati za kandidate za Dom naroda Bosne i Hercegovine. Sud je presudio u korist aplikanta, navodeći da trenutni političko sistem koji preferira etničku pripadnost ugrožava demokratiju, te da bi Bosna i Hercegovina trebala preći sa sistema etničkog predstavljanja na sistem građanskog političkog predstavljanja. U tom smislu, prilikom korištenja aktivnog biračkog prava, bilo čija etnička pripadnost kao glasača ne može se i ne smije koristiti, jer se time direktno podriva demokratija.