Nakon nesuglasica
175

FUCZ odobrio Verlabu da nastavi sa verifikacijom respiratora Srebrene maline

Dž. L.
Respiratori Srebrene maline (Foto: Klix.ba)
Respiratori Srebrene maline (Foto: Klix.ba)
Nakon brojnih nesuglasica Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) ipak je odobrila laboratoriju Verlab da nastavi proces zakonske verifikacije respiratora Srebrene maline koji su dostavljeni u nekoliko bolnica u Federaciji BiH.
Kako je za Klix.ba potvrdio direktor Verlaba Almir Badnjević, verifikacija će se vršiti u saradnji s firmom Dre Medical koju su oni već kontaktirali kako bi provjerili kada njihovi serviseri mogu biti na raspolaganju.

"Što se tiče nas, mi već danas možemo započeti verifikaciju", poručio je Badnjević.

Da li su kineski respiratori koje je firma Srebrena malina uvezla u BiH u jeku pandemije ispravni ili ne, kako su se oglasili proizvođači iz Kine na uočene kvarove na mašinama, da li će respiratori biti upotrebljivi, pitanja su koja već mjesecima vise u zraku.

Nakon što su prilikom ispitvanja u bolnicama u Goraždu i Sarajevu respiratori povučeni u magacin radi detaljnih analiza, jer se pokazalo da ne rade u punom kapacitetu i ne mogu biti od pomoći za teško oboljele od COVID-a 19, u javnost teško dopiru informacije o onome što se dešava iza kulisa.

Iz Federalne uprave civilne zaštite pak su naknadno izvijestili da navodi o greškama na respiratorima nisu istiniti, te da je ovlašteni serviser nakon izvršenih provjera i konsultacija s proizvođačem ustanovio da nema sistemske greške. Podsjetimo da su isti ti respiratori povučeni u magacin jer su stručnjaci beogradske kompanije Profesional Medical ustanovili da respiratori nemaju dobre protoke pri promjeni koncentracija kisika, odnosno da normalno rade samo na kapacitetu od 50 posto.

Dok su građani čekali da se objelodani kakve su to respiratore dobili i kakvi su kvarovi na njima uočeni, ove mašine su se počele ponovo instalirati u pojedinim bolnicama. Međutim, bez zvanične verifikacije koju treba dati kompanija Verlab, respiratori se ne mogu smatrati spremnima za upotrebu.

Stručnjaci iz Verlaba su u nekoliko navrata tražili da nastave s procesom verifikacije, ali su im iz FUCZ-a govorili da moraju još pričekati.

"U svakom slučaju naši ljudi su spremni izvršiti verifikaciju i respiratori se ne mogu koristiti i biti na usluzi zdravstvenim ustanovama dok se ne izvrši zakonska verifikacija", istakao je Badnjević.

Podsjetimo da su iz BATA-e ranije upozorili da Verlab nije akreditovan za inspekciju medicinskih uređaja, konkretno respiratora, što su z Verlaba snažno demantovali uz dostavljanje dokaza javnosti da ova laboratorija ima sva ovlaštenja za verifikaciju respiratora.

"Verlab obavlja posao zakonske verifikacije još od 2015. godine za 11 različitih medicinskih uređaja. Verlab ne bi dobio posao od Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) za usluge zakonske verifikacije respiratora da nije imao važeće imenovanje za ove poslove", podsjetimo na raniji odgovor iz Verlaba.

Međutim, dok se javnost obmanjivala pitanjima ko je akreditovan za verifikaciju, a ko ne, i dalje nije posve jasno šta se dešava s respiratorima.

Brojni respiratori ACM812A dostavljeni su u bolnice širom Federacije BiH. Posljednja isporuka bila je u Zeničko-dobojskom kantonu gdje je u Kantonalnu bolnicu Zenica dostavljeno 16 respiratora, a u Opću bolnicu u Tešnju četiri respiratora.

Pojedine zdravstvene ustanove, poput Sveučilišne bolnice Mostar i Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" odbile su respiratore Srebrene maline uz komentar da su neupotrebljivi, te da ih ne mogu prihvatiti bez servisa.

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović nedavno je izjavio kako čine sve što je u njihovoj moći da bi respiratori što prije stigli u bolnice i bili na raspolaganju onima kojima su potrebni.