Odlična saradnja
2

Glavna tužiteljica KS održala sastanak s oficirom za vezu nacionalne kriminalističke agencije Velike Britanije

F. H.
Foto: Tužilaštvo KS
Foto: Tužilaštvo KS
Glavna kantonalna tužiteljica Meliha Dugalija sastala se sa oficirom za vezu Nacionalne kriminalističke agencije Velike Britanije Paulom Ewinsom.

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o obimu poslova i konkretnim aktivnostima koje Nacionalna kriminalistička agencija Velike Britanije obavlja i provodi u Bosni i Hercegovini te načinima na koji se ta saradnja dosad odvijala sa policijskim institucijama Bosne i Hercegovine i potrebi uspostavljanja saradnje sa pravosudnim institucijama.

Razgovarano je o konkretnim projektima Nacionalne kriminalističke agencije koji se u budućnosti mogu provesti kako u policijskim agencijama koje poduzimaju radnje dokazivanja po nalozima i pod nadzorom Tužilaštva KS tako i u samom tužilaštvu sa naglaskom na razvoj modernih tehnologija i njihovo korištenje u radnjama dokazivanja u istragama organiziranog kriminala i korupcije kao i drugim načinima kako bi se unaprijedio rad tužilaštva u korist građana Kantona Sarajevo. Posebna pažnja je posvećena nužnosti izgradnje i održavanja međusobne operativne saradnje između institucija u procesu jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Sastanku je prisustovao i tužilac Odjela za opći kriminal Nermin Keranović, specijaliziran za krivična djela kompjuterskog kriminala.

Istaknuli su da je dosadašnja saradnja Nacionalne kriminalističke agencije sa policijskim agencijama u BiH bila uspješna te da je upostavljanje direktne komunikacije i razvijanje međusobnih odnosa i sa pravosudnim institucijama, posebno sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo, pozitivna mjera koja će ojačati kapacitete tužilaštva da djeluje efikasno te doprinijeti tome da se ova pravosudna institucija nastavi odlučno boriti protiv svih oblika kriminaliteta iz nadležnosti Tužilaštva KS. Glavna tužiteljica je izrazila zahvalnost Vladi i građanima Velike Britanije na prijateljskoj podršci koju pružaju policijskim i pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini te Kantonu Sarajevo.

Uz razmjeni informacija i iskustva dogovoreni su daljnji modaliteti saradnje.