Sarajevo
71

Glavni odbor SBiH održao sjednicu i usvojio zaključke: Kritikovali Trojku, Dodika, ali i Vladu FBiH

V. K.
Peta sjednica Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) održana je u subotu u Sarajevu, a na sjednici je usaglašeno šest zaključaka koji se tiču aktuelne političke situacije i stanja u zemlji.

Zaključci se odnose kako na državni nivo vlasti tako i na niže nivoe gdje Stranka za BiH također na određeni način učestvuje u političkim procesima.

Na sjednici su između ostalog usaglašeni stavovi o sljedećem:

  • Glavni odbor SBiH podržava sve napore koji će pomoći da Bosna i Hercegovina što prije postane članica Evropske unije. Na žalost, svjedoci smo da dosta toga nije urađeno kada je riječ o napretku naše zemlje na tom putu. BiH je proteklim mjesecima usvojila samo pet državnih zakona, koje vlast predstavlja kao evropske, čime su pokušali prevariti i građane i EU, jer usvojeni zakoni nisu u skladu pravnom stečevinom EU. Političkog dogovora nema o zakonima koje je EU imenovala kao ključne, a to su zakoni o sprečavanju sukoba interesa, o sprečavanju pranja novca, te zakoni o Sudu BiH i o Ustavnom sudu BiH. Prije nekoliko dana imali smo priliku vidjeti kompletan politički vrh u Briselu na Drugom političkom forumu na visokoj razini o EU integracijama BiH, gdje se samo čulo mnogo priče koju ne prate rezultati i dogovor.

  • U Brisel se ne smije ići bez konkretnih i urađenih stvari, jer posljedice trpe građani. Za SBiH sporno je i prisustvo Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska u Briselu, koji je, iako secesionistički raspoložen, dobrodošao u administrativnom centru Evropske unije. Nedopustivo je da Brisel dozvoli dolazak Dodiku koji radi na destabilizaciji BiH, negira visokog predstavnika, vrijeđa predstavnike međunarodne zajednice, negira genocid, održava veze sa Rusijom, a da na tom sastanku nema mjesta za članove Predsjedništva BiH, kojima je jedna od osnovnih nadležnosti bavljenje vanjskom politikom. Apsurdnim se pokazuje cjelokupan mehanizam koordinacije što se ogleda u nevjerovatno brojnoj delegaciji na forumu. Izgleda da svi predstavljaju državu, samo ne članovi Predsjedništva BiH.

  • Glavni odbor SBiH ocijenio je lošim rad Vlade Federacije BiH, koja se svih ovih mjeseci nakon imenovanja skoro isključivo bavi smjenama i imenovanjima, kršeći zakonske procedure i pogoduje ispunjenju želja HDZ-a. Osim toga, evidentan je izostanak reformskih zakona od strane Vlade FBiH što za posljedicu ima nerad Parlamenta FBiH koji umjesto poboljšanja životnog standarda građana, napretka i razvoja, najviše energije troši da se izvrše izmjene i dopune Poslovnika koji potpuno ukidaju parlamentarni život u FBiH, a sve kako bi se stvorili uslovi za imenovanje Marina Vukoje u Ustavi sud BiH i to se radi uprkos njegovoj povezanosti s HDZ-om. Trojka i HDZ trebaju da odustanu od nametanja Vukoje za sudijuUstavnog suda BiH i dopuste Parlamentu da izabere najkompetentnijeg kandidata za sudiju Ustavnog suda. Vlada FBiH nema znanja, kapaciteta, ali ni želje da uradi bilo šta u borbi protiv inflacije kako bi olakšali život građana, nego najavljuje nove udare na džepove građana.

  • Glavni odbor SBiH najavljeno poskupljenje struje poslodavcima ocjenjuje neprimjerenim, utvrdivši da taj potez pokazuje da je država zakazala. Od Vlade Federacije BiH, resornog ministarstva i Elektroprivrede BiH, traže da poduzmu konkretne korake kako bi se spriječilo poskupljenje električne energije za privredu. Ne samo da će to dodatno opteretiti privrednike, nego će dovesti i do poskupljenja maloprodajnih cijena za građane, što je u trenutnim uvjetima nedopustivo. Istaknuto je da druge zemlje na različite načine pokušavaju zaštititi građane. Vlasti u BiH spavaju. Također je podcrtano kako je potrebno adekvatno uskladiti povećanje penzija sa povećanjem cijena osnovnih životnih namirnica, kao i povećati minimalne plate s obzirom da potrošačka korpa premašuje 3.000 KM mjesečno za četveročlanu porodicu.

  • Jednoglasno je usvojen zaključak kojim se osuđuje smjena Bošnjaka sa pozicije zamjenika načelnika u Srebrenici. Time se, poručuju, povratnicima šalje loša poruka, te pozivaju visokog predstavnika u BiH da reaguje i zaštiti povratnike. Srebrenica je prilika visokom predstavniku da pokaže da „njegova pije vode“ u entitetu Republika Srpska. Visoki predstavnik Christian Schmidt konačno mora da pokaže da je visoki predstavnik za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo za entitet FBiH, te da iskoristi svoje ovlasti i hitno donese mjere koje će unaprijediti status i sigurnost Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS.

  • Konstatovao je da Vijeće ministara BiH imenuje rukovodioce u institucijama Bosne i Hercegovine na osnovu paritetne zastupljenosti konstitutivnih naroda, uprkos činjenici što je to u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine. Nadalje upozoravaju da rukovodioci svih ovih institucija moraju biti imenovani u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva, a prema posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini, na način da se imenuje 50% Bošnjaka, 30% Srba, 15%. Hrvata i 3% Ostalih. Nažalost, ministri Bošnjaci u Vijeću ministara BiH protivno Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine, pristali su na nemoralnu političku trgovinu da rukovodioca Bošnjaka, Srba i Hrvata ima jednak broj.

  • Inicirano je da se usvoji strategija političke odbrane države Bosne i Hercegovine. Definisanjem ključnih prioriteta, ali i kreiranjem strategije za njihovo provođenje zahtijeva proaktivnu ulogu u probosanskom političkom korpusu. Ovo vrijeme zahtijeva da se pokaže koliko je među bošnjačkim i bosanskohercegovačkim političarima istinskih prvaka koji stoje u odbrani BiH, njenog suvereniteta i integriteta.