Tokom NSRS
229

Gnusan govor Viškovića: Izvrtao Salkićeve riječi i tvrdio da je priznao da su u Srebrenici sahranjeni živi ljudi

V. K.
U Narodnoj skupštini RS-a zastupnici i dalje raspravljaju o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava, a kamere su zabilježile izuzetno gnusan govor premijera Vlade RS-a Radovana Viškovića.

Naime, sve je krenulo od rasprave u koju se uključio zastupnik Ramiz Salkić koji je komentirao deklaraciju te je rekao kako su pojedini zvaničnici iz RS-a i danas iskoristili priliku da negiraju genocid.

"Dodik je ponovo iskoristio priliku da negira genocid u Srebrenici, pretvarajući se da je pobijedio u Generalnoj skupštini UN-a. Kakva je pobjeda, svjedočimo da su jučer otvoreni dani sjećanja na zločine u Srebrenici. Višković je rekao o pijetetu za sve žrtve, a krenuo u proces poricanja, a to je put u ponavljanje zločina. To nije stvarni pijetet, jer da je stvarno suočavanje, onda bismo imali poštivanje i prihvatanje sudskih presuda, onakvih kakve jesu na bazi sudskih činjenica", rekao je Salkić.

Naglasio je kako je deklaracija nastavak pretenzija Srbije na BiH.

"Deklaracija je nastavak politike pretenzija susjedne Srbije prema teritoriji BiH, na bazi memoranduma SANU-a. Stvari su potpuno jasne i ko god da shvata drugačije, ne misli dobro državi BiH. Deklaracija predstavlja namjeru Srbije da odustane od Dejtona u budućnosti. Imajući u vidu da je Srbija potpisnik Dejtona, kao učesnik u sukobu, ova deklaracija predstavlja dodatnu prijetnju po prijetnju i mir u BiH", poručio je Salkić.

Rasprava se ponovno nakon toga usmjerila na dešavanja u Srebrenici 1995. godini, a riječ je uzeo premijer RS-a Radovan Višković koji je rekao kako RS nije skrnavio ovaj centar već Bošnjaci.

"Ukopavali ste žive ljude u Memorijalni centar. Vi ste to skrnavili, a ne ja. Izvadio čovjek spomenik prije sedam dana. Živ čovjek izvadio spomenik da ne gleda u njega. Šta smo mi iz RS-a skrnavili. To je vaša greška", naglasio je.

Nakon toga, Salkić se ponovno javio za riječ i ironično uzvratio.

"Ovo ste upravu. Jeste poluživi ljudi 13, 14 i 15. jula zakopavani u zemlju. To ste upravu i nema nikakve dileme, ponešto kažete i što je dobro", rekao je Salkić aludirajući na to da su i nakon 11. jula 1995. godine u Srebrenici zločinačke snage zakopavale Bošnjake koje su ubijali u ovom gradu.

Ipak, Višković očigledno Salkićev govor nije shvatio na taj način te je nastavio sa sramnim govorom i naglasio kako je Salkić prvi Bošnjak koji je priznao da su u Srebrenici sahranjeni živi ljudi.

"Još jednom je uvrijedio te ljude, jer oni nisu poluživi, ​​nego živi ljudi. Salkić je to prihvatio kao činjenicu i želim da ponovim radi zapisnika i transkripta. Salkić je nedvosmisleno potvrdio da su tu sahranjeni, ne poluživi, ​​već živi ljudi", dodao je Višković.