Nizozemska
21

Godišnja skupština Eurotransplanta: BiH zvanično predstavljena kao potencijalna članica

N. V.
Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak, zajedno sa saradnicima, prisustvuje godišnjoj skupštini Eurotransplanta, koja se održava 10. i 11. oktobra u Wassenaaru i Hagu, Nizozemska.

Ovo je prvi put da delegacija Bosne i Hercegovine učestvuje na ovom prestižnom skupu, koji okuplja predstavnike osam zemalja članica Eurotransplanta i vodeće stručnjake iz oblasti transplantacijske medicine, s ciljem unapređenja saradnje i razmjene znanja o transplantaciji organa.

Na skupštini je Bosna i Hercegovina zvanično predstavljena kao nova potencijalna članica Eurotransplanta. Delegacija Ministarstva civilnih poslova predstavila je trenutnu situaciju u oblasti transplantacijske medicine, te planove i aktivnosti koje će se preduzimati u narednom periodu s ciljem razvoja ove oblasti i sticanja punopravnog članstva.

Ministarstvo civilnih poslova BiH intenzivno radi na pridruživanju Eurotransplantu. Nakon višegodišnjeg zastoja, početkom godine upućeno je pismo namjere za članstvo, uz saglasnost nadležnih zdravstvenih vlasti. Time je načinjen prvi konkretan korak ka priključenju Bosne i Hercegovine ovoj važnoj međunarodnoj mreži.

Tokom posjete, ministrica Bošnjak je održala sastanak s rukovodstvom Eurotransplanta, uključujući predsjednika Nadzornog odbora, prof. dr. Dirka van Raemdoncka, predsjednika skupštine, prof. dr. Andreasa Zuckermanna, glavnog ravnatelja Andreu Materu, te medicinskog ravnatelja, dr. Erwina de Buijzera. Razgovarali su o narednim koracima koje BiH treba poduzeti, kao i o mogućnostima bilateralne saradnje s članicama Eurotransplanta prije sticanja punopravnog članstva. Rukovodstvo Eurotransplanta pohvalilo je napredak Bosne i Hercegovine i izrazilo spremnost za intenziviranje saradnje.

Članstvo Bosne i Hercegovine u Eurotransplantu omogućilo bi bolji pristup donatorima, ubrzalo bi proces transplantacija, te bi povećalo šanse za spašavanje života pacijenata koji čekaju na vitalne organe. Pored toga, članstvo bi omogućilo bolju razmjenu stručnog znanja i tehnologija u oblasti transplantacijske medicine.

Prema godišnjem izvještaju Eurotransplanta za 2023. godinu, kroz ovu mrežu transplantirano je 6815 organa, čime je spašeno 6008 života. Mreža omogućava optimalnu raspodjelu organa donatora prema potrebama pacijenata, a prošle godine je transplantirano 3.161 bubreg, 645 srca, 1.253 pluća, 1.628 jetri, 124 pankreasa i 4 crijeva.