Stradali 1995. godine
22

Godišnjica pogibije američkih diplomata i vojnika na Igmanu: Njihovi životi su okončani u borbi za mir

Dž. L.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i visoki međunarodni zvaničnici u BiH danas su odali počast američkim diplomatama Josephu Kruzelu, Robertu Freiseru i Samuelu Nelsonu Drewu te francuskom vojniku Stephanu Reaultu koji su 19. augusta 1995. tragično stradali na planini Igman kod Sarajeva.

U sjećanje na četvoricu boraca za mir danas je na spomen-obilježju na Igmanu organizovana prigodna ceremonija odavanja počasti i polaganja vijenca, uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić zahvalio se svima koji su se odazvali ceremoniji na Igmanu kazavši da je tragična smrt četvorice diplomata postala simbol prijateljstva i pomoći američkog i francuskog naroda BiH.

"Naše prisustvo ovdje pokazuje da živi sjećanje na ove hrabre ljude. Ovo mjesto obavezuje sve pripadnike Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH, ali i sve dobronamjerne ljude u BiH na vječnu uspomenu i zahvalnost. Istovremeno, na ovaj način zahvaljujemo se svim ljudima koji su svojim dobronamjernim idejama devedesetih godina radili na stvaranju mira, uslova za suživot, vraćanju povjerenja i razvoju demokratskih kapaciteta BiH. Uprkos vremenu u kojem živimo, u svijetu postoje ljudi koji patnju i bol drugog čovjeka doživljavaju kao svoju, što su bila ova četvorica hrabrih diplomata", istakao je Podžić.

Iako je prošla već četvrtina stoljeća od pogibije američkih diplomata, američki ambasador u BiH Eric Nelson istakao je kako su oni i dalje inspiracija drugima u pružanju pomoći BiH da postane pravednija država s jakom vladavinom zakona koji je primjenjiv podjednako na sve narode, inspiracija da BiH uspješno završi svoj put ka euroatlantskim integracijama.

"U tim teškim vremenima bili su svjesni da to nije lagan zadatak, ali i podjednako uvjereni da se vrijedi za njega boriti. Ustvari, njihov trud urodit će plodom samo četiri mjeseca poslije, potpisivanjem mirovnog sporazuma u Dejtonu. Put ka ostvarenju samopostojanja BiH, zemlje čiji su građani ponosni i optimistični, suočen je s brojnim izazovima i preprekama, ali mi ustrajavamo na njemu, svjesni da je to plemenit cilj koji se može postići. Na ovaj način, ono što mi radimo ovdje nastavak je onoga što su oni radili", kazao je Nelson.

Svoju počast četvorici hrabrih muškaraca, kako je kazao, odao je i otpravnik poslova Ambasade Francuske u BiH Xavier Rouard kazavši da su svojim životima platili zalaganje u korist mira u BiH.

Ambasadorica OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec podsjetila je da su trojica američkih diplomata pažljivo odabrani za učešće u mirovnoj misiji u BiH devedesetih godina. "Ambasador Freiser bio je poznat po svojoj duhovitosti i diplomatskom radu. Uživao je provoditi vrijeme sa svojom porodicom. Iza Kruzela su ostali supruga i dvoje djece. On je bio poznat po strateškom razmišljanju i veoma dragocjenim diplomatskim vještinama. Iza pukovnika Drewa ostali su također supruga i djeca.

Njihovi životi okončani su njihovim nastojanjem da se izbore za mir u BiH. Danas su inspiracija zbog njihove posvećenosti da podare bolji život ljudima u ovoj zemlji. Uz međunarodnu podršku u BiH vlada mir posljednjih 25 godina. Građani imaju mogućnost da izgrade bolju budućnost za sebe i svoje porodice. Radeći na temeljima koje su postavili ova četvorica boraca za mir, misija OSCE-a nastavlja raditi na izgradnji mira, povjerenja i pomirenja u BiH", istakla je Kavalec.

Podsjetimo, Joseph Kruzel, Robert Freiser i Nelson Drew, američke diplomate iz kabineta Richarda Holbrookea, specijalnog savjetnika tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, i francuski vojnik Stephan Reault, tragično su stradali 19. augusta 1995. na igmanskom putu.

Oni su bili na putu za Sarajevo kako bi učestvovali u pregovorima, ali zbog činjenice da im nije moglo biti garantovano sigurno slijetanje na sarajevski aerodrom, oni su helikopterom stigli iz Splita na planinu Igman odakle su krenuli ka Sarajevu.