Trg Alije Izetbegovića
44

Godišnjica stravičnog femicida: U nedjelju protesti u Gradačcu, građani se sjećaju ubijene Nizame

A. Ku.
Nakon ubistva Nizame Hećimović uslijedili su protesti širom BiH 2023. godine (Foto: A. K./Klix.ba)
Nakon ubistva Nizame Hećimović uslijedili su protesti širom BiH 2023. godine (Foto: A. K./Klix.ba)
U nedjelju, 11. augusta, bit će održani protesti u Gradačcu u znak sjećanja na stravično ubistvo 38-godišnje Nizame Hećimović.

Protest organizuju Udruženje mladih "Futura" Međiđa Donja i neformalna grupa građana Gradačca.

U pozivu upućenom građanima navode da ih pozivaju da zajedno obilježe godišnjicu od stravičnog femicida i ubistava u Gradačcu.

"Prisjetimo se naše sugrađanke Nizame Hećimović, sugrađana Denisa i Džengiza Ondera, kao i Tahire Čamdžić, Aide Dendić, Emire Maslan, Amre Kahrimanović, Selme Baluković, Halide Smajić, Mileve Andrić, Amele Čičkušić i njene dvoje maloljetne djece, Nermine Krajine... Zajedno pokažimo da smo protiv svih oblika nasilja", poručuju.

Okupljanje će početi na Trgu Alije Izetbegovića u 9:00 sati te će se okupljeni u 9:30 uputiti ka mezarju, a zatim vratiti na Trg. U pozivu se navodi da će od 12:00 do 16:00 sati biti održane interaktivne aktivnosti sa prisutnima, a u 16:00 sati je zvanično okupljanje.

Mirna šetnja gradom će biti održana u 16:30 sati.

Podsjetimo, Nermin Sulejmanović je 11. augusta prošle godine brutalno pretukao, a zatim ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović. Ubistvo je prenosio uživo putem društvenih mreža.

Bitno je naglasiti da je Nizama tražila zaštitu od Nermina od nadležnih institucija, a istu nije dobila. Na kraju je sa bebom pobjegla kod tetke, gdje je Nermin našao i ubio.

Nakon što ga je policija opkolila, počinio je samoubistvo.