Tvrdi da na to nema pravo
224

Goganović kaže da će lično potpisati saglasnost za dolazak helikoptera iz Srbije, Helez ga demantuje

N. Ž.
Zukan Helez (Foto: D. S./Klix.ba)
Zukan Helez (Foto: D. S./Klix.ba)
Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović najavio je da će lično dati saglasnost za dolazak helikoptera MUP-a Srbije za pomoć s požarima u Gacku. S druge strane, ministar Zukan Helez kaže da na to nema pravo.

Goganović je rekao da čeka dopis iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, potreban u ovim slučajevima.

"Izdao sam naređenje šefu Kabineta da odmah provjeri medijske naslove da je dopis stigao u Ministarstvo odbrane i ukoliko je akt u međuvremenu stigao, u skladu sa procedurama i zakonskim propisima, odmah sutra ću potpisati saglasnost, nakon što mi akt dostave nadležne službe", kaže zamjenik ministra odbrane BiH.

Ipak, demantuje ga ministar Helez, koji u izjavi za Klix.ba kaže da Goganović na ovo nema pravo.

"On apsolutno nema pravo da potpisuje ove saglasnosti, to imam samo ja kao ministar", kaže Helez.

Dalje navodi da nema potrebe za pomoć od susjednih zemalja te da je riječ o ustavnoj nadležnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

"Mi pratimo situaciju i imamo dvije spremne posade da pomognemo ako dođe do požara, koji su mogući zbog visokih temperatura. Nama je jasno kakva je situacija i čim bude potrebna pomoć, mi smo tu. Potrebna je saglasnost Predsjedništva BiH, ali imajući u vidu da je riječ o manjem bh. entitetu Republika Srpska, mislim da neće biti problem saglasnost Željke Cvijanović", kaže ministar odbrane BiH.

Helez je još podsjetio na slučaj od prije nekoliko godina, kada je u BiH pomoć stigla iz Hrvatske jer je Milorad Dodik, tada član Predsjedništva BiH, blokirao saglasnost za angažovanje OS BiH. Ovaj put, kaže Helez, za pomoć iz Srbije ili bilo koje druge zemlje nema potrebe.

Podsjetimo, direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić rekao je za RTRS da je MUP Srbije kontaktirao Ministarstvo vanjskih poslova BiH o angažmanu helikoptera, ali da nisu dobili povratnu informaciju.

S druge strane, iz MVP-a BiH kažu da je dopis MUP-a Srbije poslan nadležnim institucijama, ali da nije data potrebna saglasnost. Helez kaže za naš portal da saglasnosti neće biti.

"Ako dobijemo dopis iz MVP BiH, ja neću potpisati saglasnost. Mi imamo potreban kapacitet da pomognemo kada se to od nas bude tražilo", rekao je Zukan Helez za Klix.ba.