Dojava Oružanim snagama
18

Goganović: Pojavili su se navodi o određenim prijetnjama zbog čega preduzimamo zaštitne mjere

N. V.
Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović je za Klix.ba potvrdio da se poduzimaju zaštitne mjere u bojnim objektima u BiH zbog navoda o određenim prijetnjama sigurnosti.
"Navodi o određenim prijetnjama su se pojavili i nadležne institucije sprovode istragu, te istu ne želim komentarisati do završetka istrage i zvaničnog saopštenja bezbjednosnih i policijskih agencija. Ministarstvo odbrane i Zajednički štab Oružanih snaga BiH, iz mjera predostrožnosti, preduzimaju operativne mjere za zaštitu personala, objekata i materijalnih sredstava", kazao je Goganović.

Poručio je da građani trebaju ostati smireni i da ne postoji zvanična potvrda da je ugrožena bezbjednosna situacija u BiH.

Podizanje stepena sigurnosti je komentarisao i ministar odbrane Zukan Helez, koji ističe da nema razloga za strah i da su mjere preventivnog karaktera. On je prokomentarisao da situacija na Bliskom istoku i u Ukrajini može imati refleksiju na BiH te nije govorio o prijetećoj dojavi koju su dobili.

Naime, prema nezvaničnim informacijama Klix.ba, dojava je stigla jučer u 15 sati, bila je prijeteća i odnosila se na vojne objekte.

SIPA je nakon toga uputila dopis svim policijskim agencijama i firmama koje se bave proizvodnjom oružja da pojačaju mjere sigurnosti zbog eventualnih napada, koji se posebno odnose na kasarne i objekte namjenske industrije.

U toku su pregledi kasarni i objekata vojne industrije širom države kako bi se otkrilo da li postoji realna opasnost. Također SIPA intenzivno radi na pronalasku IP adrese osobe koja je uputila prijetnju.