Ispunjenjem brojnih uslova u laboratoriji zavoda mogu se vršiti mikrobiološke kontrole hrane i vode za piće te površina koje dolaze u dodir sa hranom.
"Sve smo uslove ispunili i dobili rješenje za analizu namirnica animalnog porijekla što je jako bitno jer smo do sada sve te uzorke morali transportovati u sarajevski Zavod za javno zdravstvo", ističe dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.
Ona dodaje da je u proteklom periodu poduzeto niz aktivnosti te otklonjeni nedostatci kako bi Zavod i formalno dobio dozvolu a uspostavom laboratorija stvoreni su uslovi za jednostavnije i brže provođenje predviđenih procedura u vezi s kontrolom ispravnosti hrane i vode na području BPK-a.
Bičo ističe da je cilj Zavoda da u ovoj godini dobije potrebna odobrenja za laboratorijske metode te podsjeća na zakonsku obavezu kontrole ispravnosti hrane za sve koji rade u proizvodnji i prometu životnih namirnica, uključujući i ugostiteljske objekte.
Kantonalni ministar zdravstva Damir Dučić najavio je da će u ovoj godini obezbijediti podršku za realizaciju preostalih aktivnosti u vezi s uspostavom akreditovanog sistema za mikrobiološku kontrolu hrane i vode u BPK Goražde.