Regionalna saradnja
59

Gordana Tadić u Beogradu na sastanku povodom optužnice protiv Edina Vranja

N. V.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije predložilo je da se optužnica protiv Edina Vranja ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine, a između ostalog, i tim povodom glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić danas ide u Beograd.

Planiran je sastanak između republičke javne tužiteljice i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković s glavnom tužiteljicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić kako bi se postigao dogovor o preduzimanju koraka radi organizovanja regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu. Teme razgovora će biti regionalna saradnja i razmjena informacija o nedostupnim osobama.

"Navedene teme su pokrenute na prethodnom bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovarano je između ostalog o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dodato je da će se Tadić upoznati sa detaljima i razlozima optužnice koja je podignuta protiv Edina Vranja 12. septembra zbog sumnje na ratne zločine protiv zarobljenika.

Inače je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio da će Tužilaštvu BiH, osim Edina Vranja, ustupiti ukupno 26 optužnica pravosudnih organa u Srbiji zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima.