Tužilaštvo BiH
27

Gordana Tadić: U protekloj godini podignuto devet optužnica za terorizam u BiH

M. G.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić predsjedavala je sastankom Udarne grupe za borbu protiv terorizma, na kojem su sudjelovali dužnosnici iz pravosudnih, policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona sa svih nivoa BiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice uključeni u rad u ovoj oblasti.

Ključne teme sastanka odnosile su se na aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma, sudjelovanje u međunarodnim akcijama i aktivnostima u okviru antiterorističke koalicije, te preventivno djelovanje na spriječavanju opasnosti od terorizma i radikalizacije, kao i procesima deradikalizacije osoba procesuiranih za krivična djela povezana sa terorizmom.

"Protekla 2020. i početak 2021. godine, uprkos pandemiji koronavirusa i restrikcijama i ograničenjima u radu, bile su period sa izuzetno dobrim rezultatima u Odsjeku za terorizam, te su u 2020. godini podignute optužnice osam, a u 2021. godini protiv jedne osobe za krivična djela povezana sa terorizmom", kazala je Tadić, dodavši da su ovi rezultati postignuti zajedničkim radom i saradnjom institucija i agencija koje djeluju u okviru Udarne grupe i Operativne grupe u cilju jačanja vladavine prava i sigurnosti građana BiH.

Na sastanku je zaključeno da će se intenzivna zajednička borba protiv terorizma, nastaviti u budućnosti, u svim aspektima u kojima djeluju institucije i agencije za provođenje zakona, bez obzira na poteškoće izazvane pandemijom koronavirusa.