Pratite na Klix.ba
32

Gosti "Besjeda o obrazovanju" Nenad Veličković i Rubina Čengić: Analiza obrazovanja u lokalnim zajednicama

A. Ku.
U ovoj epizodi podcasta "Besjede o obrazovanju" Nenad Veličković i Rubina Čengić govore o serijalu tekstova koje objavljuju unazad mjesec dana na portalu Školegijum.

Analiziraju kako obrazovanje funkcionira u lokalnim zajednicama, koliko i za šta se planira novac u budžetu, a kako se plan i izvršava. Za analizu budžeta, predizbornih nastupa za ovogodišnje lokalne izbore i reportaže odabrali su ukupno pet lokalnih zajednica - općinu Novi Grad Sarajevo, gradove Livno, Prijedor i Trebinje te Distrikt Brčko.

Ove lokalne zajednice imaju različite nadležnosti nad obrazovanjem i različite visine budžeta.

Školegijum je pokušao, čitajući obimne dokumente budžeta u zadnje četiri godine pratiti trag novca i iz njega iščitati koliko je obrazovanje važno lokalnim zajednicama, šta je važnije od obrazovanja i koliko su (ne)invetivne lokalne politike.

U podcastu gosti objašnjavaju kompletan proces istraživanja, analize, pisanja, govore o putu koji su prešli od ideje do realizacije, navode poteškoće s kojima su se susretali u traganju za dodatnim informacijama, ali i opisuju susrete prve vrste s birokratskim aparatom te naglašavaju zašto je ovaj njihov poduhvat važan.

Koliko je posla urađeno i šta će još biti objavljeno iz ovog serijala na Školegijumu saznat ćete u drugoj epizodi VI sezone.