"Užas i dalje prisutan"
50

Graciela Gatti Santana iz Potočara: Moraju se zaustaviti glasovi mržnje, nadam se hrabroj promjeni

I. Sa.
Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove sutkinja Graciela Gatti Santana uputila je značajne poruke iz Potočara povodom obilježavanja 11. jula.

"Ova godina je važna prekretnica zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici. Zastašujući događaji koji su se dogodili su protresli savjest ljudi. Nakon analize dokaza, sudije su u više predmeta da se radilo o genocidu te je osuđeno sedam dužnosnika za te zločine, od čega je pet osuđeno na doživotnu kaznu zatvora", navela je ona.

Pojasnila je kako je Mehanizam zaključio sve svoje predmete u vezi ovih djela.

"Pravda za zločine po međunarodnom pravu je povezana sa širim ciljevima. Pravda je samo jedna karika u tom procesu. U rezoluciji se pozivaju zemlje članice da čuvaju znanje kroz obrazovanje i kulturu sjećanja. Stvarnost je ponekad obeshrabrajuća jer veličanje osuđenih zločinaca i negiranje genocida i dalje traje. Takve pojave su razorne za žrtve i služe samo da bi se pogođene zajednice držale u zamci napetosti što donosi zamku regionu. Moraju se zaustaviti ovi glasovi mržnje", podcrtala je Santana.

Kaže kako zaključci trebaju biti i dio javne rasprave.

"Prihvatanje prošlosti i educiranje su načini da se krene naprijed čak i kad se radi o mladima te je moj prioritet nastavak naslijeđa što se postiže educiranjem", poručila je ona.

Kako kaže, rekla je kako svako ima obavezu da se informiše te da se empatijom reaguje i odbace svi oni koji nastoje produbiti podjele.

"Tu je i odgovornost političkih lidera da znaju da širenje mržnje može prouzrokovati dugotrajnu štetu, a nadam se da će doći do hrabre promjene", rekla je Santana te dodala:

"Užas koji se desio je i dalje prisutan i nikada se ne može zaboraviti, ali vaša hrabrost je izraz onog najboljeg u ljudskom rodu i to je odlika koje moraju voditi u regionu".