Izvršena primopredaja
107

Grad Beč poklonio sarajevskim vatrogascima dva specijalna vozila

B. R.
Vatrogasna vozila koja je Beč poklonio Sarajevu (Foto: Grad Beč)
Vatrogasna vozila koja je Beč poklonio Sarajevu (Foto: Grad Beč)
U Beču je upriličena primopredaja dva vatrogasna vozila koja je sarajevskim vatrogascima uručio gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Kako su saopćili iz Grada Beča, ovom vrijednom donacijom dodatno će se olakšati borba protiv požara i povećati sigurnost svih građana.

Primopredaji su ispred Grada Beča prisustvovali i Peter Hanke, član bečke gradske vlade za finansije, ekonomiju, rad, međunarodne poslove i javna preduzeća, direktor vatrogasne službe Beča Mario Rauch, ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Siniša Bencun te predstavnici Međunarodnog ureda Grada Beča.

Ispred Sarajeva je prisustvovalo pet članova Profesionalne vatrogasne jedinice prisustvovalo, među kojima je Danis Memagić, komandir prve vatrogasne čete, i Ernis Zuko, komandir odjeljenja u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ KS).

Michael Ludwig i Danis Memagić (Foto: Grad Beč)
Michael Ludwig i Danis Memagić (Foto: Grad Beč)

Vozila predstavljaju, kako su napomenule bečke vlasti, jednu u nizu donacija koje je Grad Beč proteklih godina predao sarajevskim vatrogascima. Glavni grad Austrije je prva vatrogasna vozila u Sarajevo poslao već 1997/98. godine.

U posljednjih nekoliko godina je saradnja postala intenzivnija, pa je od 2014. ukupno 11 vozila predato vatrogasnim jedinicama u Kantonu Sarajevo (profesionalnim i dobrovoljnim vatrogasnim društvima). Posljednja takva donacija bila je u oktobru 2020., kada su dva vatrogasna vozila za intervencije i jedna teleskopska platforma dopremljeni u Sarajevo. Sva ova vozila su u upotrebi.

Ovaj put sarajevskim vatrogascima poklonjena su dva specijalna vatrogasna vozila, opremljena za gašenje požara i intervencije u nesrećama, kojima će se povećati učinkovitost vatrogasne službe. Oba vozila su prvobitno bila u upotrebi bečke Vatrogasne i službe za zaštitu od katastrofa. Gradonačelnik Beča Michael Ludwig je istakao značaj ovog projekta.

"Vatrogasci se širom svijeta izuzetno cijene. Stoga je važno osigurati im potrebnu opremu za njihov rad", napomenuo je Ludwig.

Primopredaja poklonjenih vozila u Beču (Foto: Grad Beč)
Primopredaja poklonjenih vozila u Beču (Foto: Grad Beč)

Također, u kontekstu obuke, razmjena iskustava među vatrogascima je od velike važnosti. Član bečke gradske vlade Peter Hanke je izjavio da smo svi svjesni opasnosti s kojima se vatrogasci suočavaju na terenu.

"Stoga želimo da se ovim vozilima, ne samo pruži sigurnost građanima, već i da se olakšaju rad vatrogascima", dodaje Hanke.

Primopredaja poklonjenih vozila u Beču (Foto: Grad Beč)
Primopredaja poklonjenih vozila u Beču (Foto: Grad Beč)

Od izuzetne je važnosti jačanje kapaciteta i opremanje vatrogasnih službi. Direktor KUCZ Sarajevo Dženan Brkanić je naveo da kontinuirano osavremenjuje opremu i vozila, ali da im je zbog specifičnosti posla svaka pomoć dobro došla.

Prema njegovim riječima, donirana vozila će uveliko pomoći pri realizaciji svih obaveza i zadataka koji se stavljaju pred sarajevske vatrogasce. Nada se da će se ova uspješna praksa nastaviti.