Potrebno poduzeti mjere
0

Gradačac kao turistička destinacija: Veliki potencijal staviti u službu razvoja lokalne zajednice

FENA
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je u utorak u Gradačcu gdje je razgovarala s gradonačelnikom Edisom Dervišagićem, a u fokusu je bila tema upravljanja otpadom i funkcioniranje lokalne deponije Višnjik.

"Nadam se da ćemo uskoro konkretizirati našu saradnju i trajno riješiti problem upravljanja otpadom u Gradačcu. Ovo je grad koji ima veliki potencijal u banjsko-lječilišnom turizmu, grad koji ima bogato povijesno naslijeđe, ali i uspješna privreda i sajamske aktivnosti. Rješavanje pitanja poput vodoopskrbe, putne infrastrukture, ali i komunalnih izazova poput ovog s otpadom su preduvjeti da se i ovi turistički potencijali stave u funkciju razvoja. Vlada FBiH bit će partner na ovom zadatku", kazala je ministrica Pozder.

Nakon službenog dijela posjete, upriličen je i obilazak kulturnih, historijskih i turističkih znamenitosti Gradačca, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ministrica je u pratnji predsjednika izvršnog odbora Medžlisa IZ Gradačac Hase Omerovića obišla Husejinija džamiju čija je obnova u tijeku, te Bijelu kulu Husein Kapetana Gradaščevića.

Tom prilikom podsjetila je na ulaganja Federalnog ministarstva u obnovu kulturno-historijskog spomenika Gradina, ističući enormnu važnost naslijeđa koje Gradačac ima za cjelokupnu Bosnu i Hercegovinu.

Posjet je završen obilaskom Banje Ilidža u kojoj su trenutno popunjeni svi kapaciteti, što govori u prilog proširenju ovog kompleksa koji je u završnoj fazi.