Očekuju se promjene
18

Građani Mostara različito gledaju na sporazum, ali svi vjeruju u izbore

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Građani Mostara s kojima smo razgovarali o jučerašnjem sporazumu o njihovom gradu, kojeg su potpisali čelnici SDA i HDZ-a, imaju podijeljena mišljenja, ali svi vjeruju da će izbori u tom gradu konačno donijeti promjene.

Pedesetogodišnja Marija iz Mostara kaže da nije zadovoljna sporazumom ni čelnicima stranaka Bakirom Izetbegovićem i Drganom Čovićem jer smatra da varaju narod.

"Ništa im ne vjerujem, dvanaest godina ništa uradili nisu, da hoće da odu s vlasti, pa ko god drugi došao“, kazala je Marija.

Njezin sugrađanin Zoran potpisivanje sporazuma smatra pohvalnim i vjeruje da će se izbori u Mostaru dogoditi ove godine. Željka nije zadovoljna činjenicom da se sve radilo u tajnosti i daleko od očiju javnosti.

"Sve što se tajno radi ne može biti uredu. Mislim da ih je natjerala Međunarodna zajednica, a ne da su se oni dogovorili“, kaže Mostarka koju smo susreli u blizini tržnog centra Mepas.

Mirna nije zadovoljna političkom scenom uopće i smatra da sporazumom nije nikakva garancija za bolji život.

"Nikad nisam glasala, pa neću ni u buduće“, kaže Mirna nezadovoljna kompletnim stanjem i činjenicom da ona ništa ne može promijeniti. Nezadovoljan je i Džemšo koji za kompletno stanje u Mostaru i državi krivi SDA i HDZ.

"Zna se ko se pita u ovom gradu SDA i HDZ, dok god budemo za njih glasali vazda će nam ovako biti“, kazao je očekujući da će izbori donijeti promjene. Promjenama se nada i Alma koja kaže da ne vjeruje ništa kad su u pitanju SDA i HDZ, pa tako ni u sporazum koji je potpisan.

"Šta se u Mostaru može očekivati, vazda tuga i žalost. Potpisivanje sporazuma se očito dogodilo pod pritiskom Međunarodne zajednice, ovo su samo igre bez granica, a mi tu ne možemo ništa“, kazala je Alma. Ipak, vjeruje da će se izbori održati i da će građani svojim glasovima pokazati da žele promjene u tom gradu.

Ajla smatra da je potpisani sporazum pokazatelj da se može dogovor postići kad se to mora, pa i ako je pod pritiskom međunarodne zajednice, kako kaže važno je da je sporazum postignut.

Potpisivanje sporazuma važnim smatra i Silva koju smo susreli na Musali, iako joj nije jasno zašto se to nije moglo dogoditi ranije i zašto je Mostar morao čitavu deceniju biti grad slučaj.

"Ne znam da li je do njih bilo. Podugo su čekali, a mogli su se dogovoriti i ranije. Neka su potpisali i to je nešto", kaže Silva. Ona naglašava kako vjeruje da će se izbori održati ove godine u Mostaru bez obzira na sporazum između SDA i HDZ, jer kako podsjeća presudom Suda u Strasbourgu po tužbi Mostarke Irme Baralije izbori se definitivno moraju održati. To će kako vjeruje donijeti i promjene koje Mostaru hitno trebaju.