Park Hastahana
44

Građani pisali vijećnicima u Centru: Radite za grad djece i parkova, a ne tajkuna i betona

B. T.
Park Hastahana (Foto: M. O./Klix.ba)
Park Hastahana (Foto: M. O./Klix.ba)
Građani okupljeni oko inicijative Hastahan Park, pisali su vijećnicima u Općinskom vijeću Centar i građanima. Ponudili su da podijele informacije koje imaju o, kako navode - propustima u procesu pretvorbe parkovskog zemljišta u Hastahani u građevinsku parcelu.
Kako su naveli, na takav korak su se odlučili čvrsto uvjereni da demokratija zavisi od njihove spremnosti da preuzmu odgovornost za dobrobit svojih zajednica i komšiluka, aktivno sarađuju i sa javnim službenicima i izabranim zvaničnicima, zahtijevaju poštivanje prava i dostojanstva svih pojedinaca.
Pisma građana (Foto: Facebook)
Pisma građana (Foto: Facebook)

"Nudimo im da isprave stare greške i da rade za grad po mjeri svih njegovih stanovnika - grad djece i parkova, a ne grad tajkuna i betona", navodena stranici Hastahana Park.

Izrazili su nadu da će vijećnici u njima prepoznati partnere i prihvatiti njihovu ponudu da zajedno rade za dobrobit Sarajeva i svih građana.

Podsjetimo, pitanje namjene parka u srcu Sarajeva godinama izaziva kontroverzne i oprečne stavove među predstavnicima vlasti, zainteresiranim investitorima i građanima.

Pisma građana (Foto: Facebook)
Pisma građana (Foto: Facebook)

U dijelu parka Centralna banka BiH planirala je gradnju moderne zgrade Glavne jedinice Sarajevo. Kako je prije nekoliko dana potvrđeno iz te institucije za Klix.ba, istrajat će na gradnji potrebnog objekta na svojoj parceli na prostoru Hastahane. Kako tvrde, formalno-pravno nema nikakvih prepreka za donošenje rješenja o urbanističkoj saglasnosti.

Ne pristaju na zamjensku lokaciju koju je ponudio načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

Zahtjevi građana (Foto: Facebook)
Zahtjevi građana (Foto: Facebook)

Građani okupljeni oko inicijative za zaštitu parka, s druge strane, kažu da da postoje alternative i da građanima treba dati prostor u procesima planiranja. Njihov cilj je da se proces izmjene regulacionog plana za lokalitet Hastahana vrati na početak tj. da se trenutni plan stavi van snage dok se ne stvore uslovi za sigurno i demokratsko učešće u odlučivanju.

Ovaj prostor vide kao "pluća grada", park namijenjen djeci, penzionerima, biciklistima, skejterima...