Dan ružičaste vrpce
3

Građanima će biti predstavljen labirint puta pacijenta, Hadžiavdagić prva ambasadorica "Renesanse"

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Udruženje oboljelih i liječenih od karcinoma dojke, ginekoloških karcinoma i drugih malignih oboljenja "Renesansa" održalo je konferenciju za medije povodom programa obilježavanja "Ružičastog oktobra".

Prisutnima se obratila predsjednica Udruženja Enida Glušac, koja je predstavila aktivnosti koje će biti realizovane u ovom mjesecu.

S obzirom na to da se pojavila s ružičastom perikom objasnila je da je perika znak prkosa, jer su sva bol i stradanja ignorisane od strane vlasti.

"Ukoliko su sve mogli da izignorišu, ženu sa ružičastom glavom sigurno niko ni na ulici ni u javnosti neće moći da ignoriše", rekla je i najavila da će je nositi čitav mjesec, kao i da će je ambasadorica Udruženja Hana Hadžiavdagić nositi drugi dio mjeseca.

U toku ostalih mjeseci u godini, periku će nositi ostale članice udruženja.

Glušac: Koji građanim može mjesečno izdvojiti 11.000 KM da preživi? (Foto: I. Š./Klix.ba)
Glušac: Koji građanim može mjesečno izdvojiti 11.000 KM da preživi? (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Jedno udruženje pacijenata trebalo bi da se bavi kvalitetom života onkoloških pacijenata. Međutim, pored onih stvari koje ne obavljaju ljudi koji su dužni i plaćeni za to mi moramo da se bavimo time i bavimo borbom za goli život", istakao je.

Zbog neuređenosti zakona pacijenti se svakodnevno bore s nedostatkom citostatika u kliničkim centrima, što je dodatni problem.

Istakla je da veliki problem predstavljaju indikacija lijekova koje su na listama Fonda solidarnost, kao i ko od naših sugrađana može svaki mjesec dana izdvojiti 11.000 KM kako bi produžio život.

Pitala je ko od naših sugrađana može odvojiti 11.000 svakih 21 dan da bi produžio život.

"Mi ovdje imamo Pandorinu kutiju problema koji se kao karike u lancu vežu jedan za drugi. Pacijenti traže najbolju, najjeftiniju opciju i kupuju lijekove u Turskoj. Mi trenutno u KS imamo 30 - 50 onkoloških pacijenata koji u Turskoj kupuju lijekove i ako to pomnožimo sa cijenom od nekoliko hiljada na mjesečnom nivou to znači da mi milione trošimo na godišnjem nivou u Turskoj umjesto u BiH. Svi oni koji su nedorasli ovom poslu neka prepuste ljudima koji mogu, ali mi više ne želimo i ne možemo i nećemo sahranjivati naše žene koje su mogle da žive samo da su imale šansu", ističe Glušac.

Hadžiavdagić: Žene ne znaju šta je HPV virus (Foto: I. Š./Klix.ba)
Hadžiavdagić: Žene ne znaju šta je HPV virus (Foto: I. Š./Klix.ba)

U oktobru će, najavljuje, skretati pažnju na problematiku zdravstvenog sistema i neophodnu reformu.

U petak će biti otvoren tzv. "mračni ružičasti labirint" koji će biti dostupan građanima, a kroz koji će vidjeti kako izgleda put pacijenta i putokaze koji ih vraćaju na početak.

U Udruženju Renesansa tokom oktobra će biti održani dani otvorenih vrata, a bit će i prikazan dokumentarac "Život poslije".

Prva ambasadorica Udruženja Hana Hadžiavdagić je kazala su za aktuelno stanje krivi oni koji glasaju za iste ljude.

"S obzirom da 6.10. idu izbori, evo raskopali su cijeli grad ne bi li nešto postigli, ja se nadam da ćete vi dragi gledatelji nešto da promijenite. Ne treba u vašoj kući neko da umire da biste glasali za nekog drugog", kazala je Hadžiavdagić.

Istakla je da je ljuta i da joj je žao jer je nedavno bila anketa na ulicama Sarajeva gdje 90 posto žena nije znalo šta je HPV virus.

"Ja već godinama na svojim društvenim mrežama govorim - ginekolog, ginekolog, stomatolog, a tek onda trepavice, nokti i one trivijalne stvari koje nas uljepšavaju", naglasila je.

Svakodnevno joj se, kaže, javljaju bolesne žene koje kažu da im ona uljepšava život i da bi voljela da im svima može pomoći.