Kanton Sarajevo
33

GRAS objavio informacije o izradi i dopuni elektronskih kartica za učenike i penzionere

B. R.
U ponedjeljak, 2. septembra, počinje dopuna kartica za javni prijevoz u Sarajevu (Foto: I. L./Klix.ba)
U ponedjeljak, 2. septembra, počinje dopuna kartica za javni prijevoz u Sarajevu (Foto: I. L./Klix.ba)
Iz sarajevskog preduzeća GRAS su saopćili da će u ponedjeljak, 2. septembra, početi dopuna elektronskih kartica za javni prijevoz te da dopuna ovih kartica za prethodni mjesec važi do 9. septembra.

Dopuna će se vršiti do 16. septembra i svi korisnici elektronskih kartica su dužni dopuniti kartice kako bi neometano koristili javni prijevoz.

Učenici osnovnih i srednjih škola koji posjeduju elektronske kartice za javni prijevoz su obavezni početkom nove školske godine donijeti ovjerenu potvrdu da su upisani u školsku 2024/2025. godinu, a radi produženja važnosti elektronske kartice.

Učenici koji ne posjeduju elektronsku karticu, za izradu ove kartice trebaju donijeti ovjerenu potvrdu s fotografijom na jedno od prodajnih mjesta (Ilidža, Otoka ili Ćumurija).

Elektronske kartice za redovne studente važe do 30. septembra 2024. godine.

Penzioneri s penzijom u iznosu iznad 580 KM dopunu kartica mogu izvršiti za jedan mjesec. Penzioneri s najnižom penzijom, koji do sada nisu dopunili elektronske kartice, to mogu učiniti što prije kako bi mogli koristiti javni prijevoz.

Prilikom dopune, penzioneri trebaju donijeti:

  • Posljednji ček od penzije;

  • Elektronsku karticu;

  • Ličnu kartu na uvid.

Korisnici koji plaćaju dopunu elektronskih kartica su obavezni sačuvati račun o izvršenoj dopuni za tekući mjesec. Prilikom svakog ulaska u vozilo je potrebno izvršiti validaciju vožnje, tj. potrebno je karticu prisloniti na validator u vozilu kako bi kartica bila validna, tj. kako bi vožnja bila plaćena.

Dopuna elektronskih kartica vrši se na prodajnim mjestima GRAS-a Ćumurija, Otoka, Ilidža, Dobrinja, Nedžarići, Hadžići i Vogošća.

Prodajna mjesta Ćumurija, Otoka i Ilidža radnim danima od 2. do 6. septembra radit će produženo od 7 do 16:30 sati, a od 9. septembra do kraja mjeseca od 7 do 15 sati. Prodajna mjesta Dobrinja, Nedžarići, Hadžići i Vogošća radnim danima rade od 7 do 15 sati. Sva prodajna mjesta u subotu, 7. septembra, radit će od 8 do 13 sati, saopćili su iz GRAS-a.