Razgovor o planovima
79

Gratz: Novi stadion Koševo mi je prioritet, založit ću političku karijeru na taj projekat

A. Ku.
Gratz: Ako ne uspijem, drugi mandat neću ni tražiti (Foto: DF)
Gratz: Ako ne uspijem, drugi mandat neću ni tražiti (Foto: DF)
Kandidat Demokratske fronte (DF) za načelnika sarajevske Općine Centar Dennis Gratz govorio je u razgovoru za Klix.ba o planovima za stadion Asim Ferhatović Hase i o rješenju problema parking prostora i novim fasadama.

Gratz kaže da kao neko ko je navijač FK Sarajevo, a i sam je svojevremeno trenirao u omladinskim pogonima ovog kluba, razumije frustraciju navijača zbog uslova u kojima Klub igra.

"Kažu mi moji savjetnici da ne govorim ovo što ću vam sada otvoreno reći, kažu ne valja obećati, može me koštati narednog mandata. Neka košta. Sve ću učiniti da gradimo novi stadion na Koševu. Ja to ne mogu učiniti sam, moraćemo raditi zajedno sa Klubom i sa drugim nivoima vlasti, i možda će nam trebati osam godina, ali ćemo ga sagraditi. Sređivanje Koševa je privremeni projekat, da klub može igrati evropske utakmice, i to ćemo nastaviti, ali naša vizija mora biti novi stadion na kojem će odrastati naša djeca. To je potrebno cijelom Sarajevu, da se prisjetimo da smo mi narod koji zna napraviti nešto novo, ne samo krpiti već napravljeno. Moje obećanje je da ću biti čovjek koji to najviše gura, koji pritišće, moli, dosa]uje drugima, i dan i noć. To će mi biti prva tema ujutro i zadnja navečer, i ako ne uspijem, drugi mandat neću ni tražiti", kazao je Gratz.

Kapitalni projekti

Gratz kaže da se Centar već duže vrijeme suočava sa stagnacijom, naročito kada su u pitanju kapitalni projekti.

"U Centru nema kapitalnih projekata toliko dugo da je vlast čak zaboravila šta znači kapitalni projekat, pa je vlast sanaciju stepeništa nazivala kapitalnim projektom. Da nije tužno, bilo bi komično. Naročito ako imamo na umu da ni brojna stepeništa još uvijek nisu obnovljena, a vlast je trošila samo oko 50% ili nešto više budžeta", kaže Gratz.

Kao primjer kapitalnog projekta koji namjerava realizirati, kandidat DF-a navodi izgradnju sportsko-rekreacionog kompleksa na Betaniji po uzoru na Centar Safet Zajko u Novom Gradu.

"Dovoljno je otići na Betanijiu, a onda u centar Safet Zajko i vidjet ćete frapantnu razliku. Na Betaniji ćete naići na vrlo malo posjetilaca ili nikog. Naročito noću, jer rasvjeta u koju je Općina uložila enormna sredstva, trenutno ne radi. Ako odete u Safet Zajko, naići ćete na obilje ljudi. Tamo se uvijek nešto zbiva. Mi kao Općina nismo finansijski ništa slabiji od Novog Grada. Potrebna nam je samo vlast koja će imati znanja, volje i odvažnosti da krene u takav projekat i iznese ga", kazao je Gratz.

Kada je riječ o parking prostoru, Gratz je, kako kaže, uvjeren da može riješiti ovaj problem, kroz preuzimanje upravljanja nad parkinzima, te kroz izgradnju podzemnih garaža.

Podzemne garaže

Kao lokacije za izgradnju podzemnih garaža kandidat DF-a navodi lokaciju kod San Paola Intesa banke, na obuhvatu SCC-Miljacka, te na Merhemića trgu.

"Da bi Općina Centar konačno preuzela upravljanje nad parkinzima od Kantona, potrebno je usvojiti odluku na Općinskom vijeću. Za razliku od sadašnje vlasti, ja mogu stvoriti bolju atmosferu, jer sam otvoren za saradnju sa svima, uključujući i SDP i NS. Aktuelni načelnik je u sukobu sa svima, nije uopće prisustvovao sjednicama OV, bez čije podrške ne može raditi. I kao što nije dosad mogao riješiti problem parkinga, ne bi mogao ni ubuduće. Vjerujem da građani ne žele da budu taoci tih sukoba, i da za četiri godine slušaju ko je kriv što se nije ništa uradilo, već žele da im se osigura parking prostor", kaže Gratz.

Ističe da je glavno pitanje zapravo promijeniti atmosferu u općini, te je iz stalnih svađa i prepucavanja preći na atmosferu rada i gradnje.

"Protekli mandat su obilježile svađe načelnika s vijećnicima, s predsjednikom Naše stranke, DF-om, NiP-om, pojedinim kantonalnim ministrima, ViK-om i drugim javnim preduzećima, zatim sa upravom FK Sarajevo, mjesnim zajednicama, itd. U takvoj atmosferi nije ni moglo biti razvoja. Da bi postojala konstruktivna atmosfera, u kojoj su u fokusu projekti, načelnik ne smije biti prznica", kazao je Gratz.

Kao jedan od prioriteta Gratz izdvaja masovnu sadnju odraslih stabala u parkovima, drvoredima, školskim dvorištima i drugim površinama. U fokusu njegovog rada bit će "i sređivanje fasada, koje su ruglo", te ističe da umjesto trenutnog iznosa od 200 hiljada maraka u ovu svrhu, Općina Centar treba izdvajati preko 2 miliona KM godišnje. Dodaje da u Centru novca ima i da treba biti trošen transparentno za opće dobro a ne za stranačke kadrove.

"Već godinama, Općina Centar odbija objaviti ugovore o djelu 'konsultanata' koje je zaposlio načelnik. Informacije koje su isplivale govore da se tu često radi o stranačkim kadrovima, pa i članovima porodice aktuelnog načelnika. Za plate tih kadrova, čiji se ugovori kriju, izdvojeno je preko milion maraka. To je skandal prvog reda. Isto kao što je skandal da firma šefa kluba vijećnika Naše stranke Alena Girta dobije tender od 70.000 KM. Skandal je i sve što se zbivalo oko Sarajevskog ćilima, za koji je sam aktuelni načelnik na početku mandata rekao da je kriminal, a kasnije je tom projektu sam napumpavao cijenu sa 1,1 na skoro 2 miliona i krije dokumentaciju", kazao je Gratz.