Sporna odluka
60

Gratz uputio ozbiljne optužbe ministrici: Vlaisavljević diskriminiše muslimane i pravoslavce

M. G.
Dennis Gratz i Sanja Vlaisavljević (Foto: Klix.ba)
Dennis Gratz i Sanja Vlaisavljević (Foto: Klix.ba)
Zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Dennis Gratz, oštro je reagovao na odluku federalne ministrice kulture Sanje Vlaisavljević o sufinansiranju projekata kulture od značaja za Federaciju.

Gratz je ovu odluku nazvao "skandaloznom", optužujući je za političku pristranost, te vjersku i etničku diskriminaciju.

Prema Gratzovim riječima, analiza odluke pokazuje da od 195 projekata koji će dobiti finansijsku podršku iz federalnog budžeta, više od 100 projekata pripada ustanovama i udruženjima koja su od značaja za Hrvate, a većina dolazi iz kantona u kojima je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na vlasti.

Još jedan problematičan aspekt odluke, ističe Gratz, odnosi se na finansiranje vjersko-kulturnih manifestacija. Odluka predviđa podršku za 18 manifestacija od značaja za katolike, četiri za muslimane, dok niti jedna manifestacija od značaja za pravoslavce nije dobila sredstva. Gratz ovaj odnos smatra duboko nepravednim i diskriminirajućim.

Gratz je ukazao i na očiglednu diskriminaciju između pučke i visoke kulture. Kao primjer naveo je da će manifestacija Dani kosidbe na Kupresu dobiti 10 hiljada maraka, što je više od iznosa namijenjenog Narodnom pozorištu u Tuzli ili Zenici.

"Bosna i Hercegovina je multietničko društvo u kojem je neprihvatljivo da ministri prilikom raspodjele javnih sredstava favoriziraju jednu vjersku i etničku skupinu na račun drugih," poručio je Gratz, naglašavajući potrebu za poštivanjem principa inkluzivnosti i ravnopravnosti svih građana, bez obzira na njihovu vjersku i etničku pripadnost.

Gratz je odgovornost za ovu odluku pripisao ne samo ministrici Vlaisavljević, već i cijeloj Vladi Federacije BiH, posebno strankama koje se deklarativno zalažu za multietničku i pravednu državu.