Susret u Zagrebu
189

Grlić-Radman s Konakovićem: U šefu bh. diplomatije vidim proevropskog partnera

S. Š. U.
Foto: Pixsell/Sanjin Strukic
Foto: Pixsell/Sanjin Strukic
Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvarske Gordan Grlić - Radman kazao je nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem da njegova država nastavlja podržavati BiH na evropskom putu.

Hrvatski ministar je na početku obraćanja izrazio zadovoljstvo što je domaćin Konakoviću.

"Cijenimo što je Hrvatska izabrana kao službeni posjet. To je jačanje saradnje dvije zemlje, a novoj dinamici naših odnosa svjedoči nedavna posjeta predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto. U ministru Konakoviću vidimo proevropskog partnera sa kojim možemo jačati saradnju u svim odnosima, bilateralnim, multilateralnim i na putu evropskih integracija BiH", kazao je Grlić - Radman.

Naglasio je kako su BiH i Hrvatska prirodno usmjerene na saradnju te da je BiH zemlja sa kojom Hrvatska ima najdužu granicu, što je time i granica EU duža od 1.000 kilometara.

Najavio je kako je namjera jačanje privredne saradnje sa BiH, saobraćajne i energetske povezanosti, saradnja na zaštiti okoliša koje će direktno koristiti državama.

"Ministru Konakoviću sam ponovno čestitao na statusu kandidata BiH za članstvo u EU. Hrvatska se snažno za to zagovarala i neću pretjerati ako kažem da smo u tome od prvog dana bili konzistentni. Mi smo autentični zagovaratelji BiH u porodici u kojoj je i Hrvatska. To je izgledno i bit će poticaj novom Vijeću ministara na reformskom putu. Hrvatska se aktivno zalagala za tu pozitivnu odluku i mi ćemo se snažno nastaviti zalagati i podržavati integracijski proces", poručio je Grlić-Radman.

Istakao je kako Hrvatska sa obzirom na svoje iskustvo evropskih integracija ponudila tehničku i stručnu pomoć Bosni i Hercegovini.

"Nadam se da će BiH u skadu sa sporazumom vladajuće koalicije, napraviti izbornu reformu i ograničenu Ustavnu reformu sa aspekta političke sigurnosti države i ravnopravnosti tri konstitutivnih građana i ostalih što se temelji na Dejtonsko-Washingtonskom sporazumu", smatra hrvatski ministar.

Podsjetio je da BiH i Hrvatska održavaju visok nivo trgovinske razmjene.

"Na kraju, istaknuo bih zadovoljstvo zajedničkom sjednicom Vlade RH i Vijeća ministara BIH koju je najavio Plenković, onda bi se trebala održati u Zagrebu u junu ove godine. To je prilika za sagledavanje i poticanja saradnje, a do tada ćemo kao ministri vanjskih poslova raditi na operativnoj pripremi te sjednice. To je smjer sa kojim želimo ići sa BiH, na dobrobit svih građana obje države", zaključio je.

Južna plinska konekcija je za njega važno pitanje zbog regionalne energetske povezanosti.

"Imajući u vidu da Hrvatska s obzirom na želju za smanjenjem energetske ovisnosti o Rusiji, diverzifikacija je važna i ona je od samih početaka u evropskoj agendi. EU želi se usmjeriti na diverzifikaciju, a Hrvatska želi biti energetski čvor i sigurno je u interesu BiH kao zemlje koja je na evropskom putu, a Južna interkonekcija može koristiti građanima BIH. Jedno je pitanje dinamika i rad na otvaranju kompromisa koji je rezultat dogovora. Održat ćemo vladu u junu i delegirati ćemo sva ta pitanja i u cilju nam je dogovarati sva pitanja od zajedničkih intersa", smatra Grlić - Radman.

Poručio je i kako treba razumjeti sagovornike iz BiH ukoliko oni smatraju da postoje otvorena pitanja.