Za pojedine oblasti
34

Gužve ispred MUP-a TK bi mogle biti smanjene, uređuje se način izdavanja CIPS obrasca

A. K.
Zgrada u kojoj se nalazi šalter sala MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Zgrada u kojoj se nalazi šalter sala MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Građani iz cijelog Tuzlanskog kantona svakodnevno dolaze u Tuzlu zbog dobijanja identifikacionih dokumenata, a gužve ispred sjedišta MUP-a TK se kontinuirano bilježe. No, one bi uskoro mogle biti smanjene zbog uređivanja načina izdavanja CIPS obrasca za određene oblasti.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova TK, zaduživši ministarstva, samostalne uprave i samostalne upravne organizacije, da podnesu zahtjev za stalni pristup podacima (web servisu) Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

Iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova TK, uvidjevši problem koji će nastati zbog  desetogodišnjeg perioda zamjene ličnih dokumenata, na vrijeme poduzelo određene korake i već 10. maja uvelo dvije smjene za izdavanje dokumenata, svakodnevno su prisutne gužve na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata.

Stalnim pristupom web servisu IDDEEA-e građani neće imati potrebu da fizički dolaze na lokacije za izdavanje ličnih dokumenata čime će biti smanjene gužve.

"Na ovaj način ćemo omogućiti građanima da ne dolaze fizički na lokaciju izdavanja dokumenta i samim tim ćemo smanjiti gužve. Sva ministarstva bi potpisivanjem ovog sporazuma sa IDDEEA-om imala mogućnost uvida u potrebne podatke, ali neće moći štampati dokument. Ovo će mnogo olakšati rad i institucijama ali i građanima", kazao je glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić.

On poziva i ostale ustanove da pristupe potpisivanju sporazuma sa IDDEEA-om i olakšaju rad sebi, ali i klijentima.

"Apelovao bih na ostale institucije, banke, gradske i općinske uprave na području našeg kantona kao i druge sve koji u radu koriste CIPS obrasce da sklope sporazum sa IDDEEA-om, na taj način će olakšati svima nama i smanjit ćemo gužve i čekanja", dodaje Šarić.

Prema podacima IDDEEA-e, u Tuzlanskom kantonu je registrovano 514.000 prebivališta, a većina ustanova prihvata CIPS obrazac isključivo ne stariji od šest mjeseci.