Sumnja u kupovinu glasova
60

Hadžić: Zovko će morati Komšića proglasiti prijateljem Žepča nakon što uz podršku "Bošnjaka" osigura pobjedu

N. V.
Suvad Hadžić
Suvad Hadžić
Izborna utrka za načelnika Žepča je vrlo tijesna. Prebrojana su sva biračka mjesta i prema njima, SDA-ov kandidat Suvad Hadžić ima prednost od 200-injak glasova. Međutim, očekuje se još 800 glasova iz inostranstva. Hadžić vjeruje da bi njegov protivnik mogao izboriti tijesnu pobjedu, na nefer način.

Hadžić je objavu na Facebooku posvetio načinu na koji je njegov protivkandidat, HDZ-ov Mato Zovko, došao do svojih glasova. Tvrdi da je na njegovoj strani OIK, odnosno da su trenutni članovi ranije radili poslove za HDZ.

"Osjećam obavezu da s vama podijelim neka neprocjenjiva iskustva u vezi sa izbornim procesom u Žepču ove godine. U izbornu utrku ušla su tri kandidata za načelnika i deset političkih subjekata za općinsko vijeće. Izborni proces pratili su članovi Općinske izborne komisije, uglavnom članovi koji su prije obnašali poslove ispred HDZ-a ili su trenutni uposlenici u općini Žepče, najbliži saradnici kandidata Zovko Mate ili su pak po nekom drugom osnovu direktno vezani za istog. U takvom ozračju krenula je kampanja", rekao je.

Nezadovoljan je i radom biračkih odbora, navodeći da su i to bili stranački ljudi.

"Predsjednici biračkih odbora po CIK-u nisu smjeli biti stranački ljudi, ali u Žepču je normalno da direktori javnih ustanova; izvjesni Pero Zekić (direktor muzičke ili ti glazbene škole), izvjesni Miroslav Ilić (direktor JU Dom kulture) i oni drugi vode biračke odbore ili su članovi biračkih odbora. A šlag na torti je izvjesna Tanja Radoš (direktorica Doma zdravlja) koja u danu izborne šutnje svojim pacijentima šalje promotivni materijal kandidata HDZ-a za načelnika. Majstori manipulacije na sceni", kazao je.

Zatim se osvrnuo konkretno na Matu Zovku za kojeg navodi da je kampanju vodio na "radikalizaciji Suvada Hadžića".

"Sama kampanja tekla je u HDZ-ovoj radikalizaciji Suvada H., što je općepoznato. Predsjednik HDZ-a, odgajatelj Ivica Penić svoju kampanju temeljio je na uvjeravanju svoga naroda da će ih upravo on spasiti radikalnih Bošnjaka te da 'napadnuto' Žepče može odbraniti samo on", poručio je.

No, ono što posebno ističe jeste da je bilo dosta Bošnjaka koji su glasali za Zovku. Tvrdi da su ti Bošnjaci prodali svoj glas.

"Kandidat Mato Zovko je iz našeg zajedničkog budžeta (posebno u Ž.Polju, B.Hanu i Žepču) nemilice dijelio novac i beton a uz to zapošljavao Hrvate i ponekog Bošnjaka. Zauzvrat, radikalni Bošnjaci uzvratili su mu sa oko 700 glasova, kao znak zahvalnosti", rekao je.

Ističe da je njih 700 prodalo glasove "načelniku koji je u cvijetu mladosti sjeo u fotelju i u njoj ostario", a činjenica da je riječ o Hrvatu iz HDZ-a ga je podstakla da Matu Zovku uporedi sa Željkom Komšićem.

"I nakon 24 sata sam za 330 glasova ispred. Situacija će biti jasna čim Mato Zovko putem svojih podanika obezbijedi tijesnu pobjedu, a onda će imati za obavezu da Željka Komšića proglasi prijateljem Žepča jer je kao i on na tronu ostao podrškom 'Bošnjaka'. Razumljiva je panika jer istinska demokratizacija Žepča je započela", poručio je.

Jedan od problema na koje se požalio je i to da OIK u izbornom danu nije razmatrao njihove prijave ili ih je površno odbacivao.